Για σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, είναι προγραμματισμένες να γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

* Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Ζώνης του Οζοντος η σημερινή.

* Από σήμερα έως τις 22 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσων μέσω μεταφοράς, της χρήσης του ποδηλάτου και της πεζής κίνησης. Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1.468 πόλεις. Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια. Με ένα εισιτήριο

* Τελευταία ημέρα η σημερινή για την ανάληψη υπηρεσίας των 776 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε δομές της Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2010-2011. Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr

* Αρχίζει σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η χορήγηση δελτίων αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε δικαιούχους των παροχών του, που φέτος κάνουν χρήση του μικτού προγράμματος παροχών - δηλαδή δεν συμμετείχαν στις κρουαζιέρες και το θερινό εκδρομικό πρόγραμμα του έτους 2010, δεν απεγράφησαν, ή απεγράφησαν αλλά εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2010 λόγω εισοδηματικών κριτηρίων). Συνολικά θα διατεθούν 140.000 δελτία αγοράς βιβλίων δαπάνης 2.240.000 ευρώ.

* Από σήμερα έως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου εβδομάδα χαμηλών τιμών στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Την «Εβδομάδα Ειδικών Χαμηλών Τιμών» διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και η συμμετοχή των καταστημάτων-μελών του σε αυτήν είναι προαιρετική.

* Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

* Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και με διεθνείς επενδυτές. Το απόγευμα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βρίσκεται στη Φραγκφούρτη, όπου συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ και νωρίτερα με διεθνείς επενδυτές. Τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF). Στις συναντήσεις, τον θπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσουν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

* Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με κοινωνικούς φορείς, με αυτoδιοικητικά στελέχη, με τη διοίκηση της ΔΕΘ και άλλους. Το πρόγραμμα του κ. Κουβέλη στη Θεσσαλονίκη είναι το ακόλουθο:

Στη 1:30 μ.μ. άφιξη στη συμπρωτεύουσα. Στις 2 μ.μ. συνάντηση με την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Ασημίνα Ξηροτύρη. Στις 4 μ.μ. συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη (Εστιατόριο Απρόοπτο, στην οδό Ρογκότη). Στις 9 μ.μ. συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Δήμου Δέλτα, Γρηγόρη Ουζούνη.

* Στις 9:15 π.μ. στο κτίριο Justus Lipsius στις Βρυξέλλες η άφιξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

* Στις 10 π.μ. στο κτίριο Justus Lipsius στι Βρυξέλλες, συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

* Στις 10:30 π.μ. στο κτίριο Justus Lipsius στι Βρυξέλλες, η έναρξη της πρώτης συνόδου εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Στις 10:30 π.μ. λήγει η κατάληψη που ξεκίνησε νωρίς το πρωΐ στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο Σύλλογος των εργαζομένων στο υπουργείο που ασχολείται με θέματα αγοράς και καταναλωτή. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο υπουργείο Εργασίας.

* Στις 11 π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί του νέους πρέσβεις της Ιαπωνίας, Hiroshi Toda, της Ουκρανίας, Volodymir Sbkurov, της Δημοκρατίας της Ινδίας, Tsewang Topden και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, Oto Agripino Maia, οι οποίοι θα επιδώσουν τα Διαπιστευτήριά τους.

* Στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αριστοτέλους 17, Αθήνα) συνέντευξη Τύπου της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο.

* Στις 11 π.μ. δενδροφύτευση στη Χανιώτη με αφρομή την Παγκόσμια Ημέρα του Οζοντος διοργανώνει η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τον Δήμο Παλλήνης Χαλκιδικής. Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Χαλκιδική, όλη τη Βόρεια Ελλάδα και Ολυμπιονίκες θα λάβουν μέρος στη δενδροφύτευση. Η συμβολική αυτή δενδροφύτευση εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας "Αναδάσωση & Αθλητισμός", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

* Στις 11:30 π.μ. στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) η παρουσίαση έρευνας του περιοδικού "Monthly Review" και της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC με θέμα: "Προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων".

* Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52) η ΓΣΕΕ παρουσιάζει την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Η έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, τεκμηριώνει με επιστημονικό τρόπο την πρόταση της Συνομοσπονδίας, για ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και θα τοποθετεί, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πάνω από τις αγορές και τα κέρδη.

* Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών (Βασ. Σοφίας) συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών (ΠΟΣΥΠ) που αντιδρά στις μετατάξεις των υπαλλήλων στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης». Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ

* Στις 2 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), «Νικόλαος Γερμανός», Περίπτερο 8, αίθουσα Α, συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

* Στις 2 μ.μ., ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους 4), όπου θα συναντηθεί με τους υγειονομικούς φορείς της πόλης. Στις 15:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, στην οποία θα αναφερθεί στα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Νωρίτερα θα επισκεφτεί το Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους του νοσοκομείου.

* Στις 3:30 μ.μ στο κτίριο Justus Lipsius στι Βρυξέλλες, η έναρξη της δεύτερης συνόδου εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Στις 4:30 μ.μ. στο κτίριο Justus Lipsius στι Βρυξέλλες, συνεντεύξεις Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των εθνικών αντιπροσωπειών.

* Στις 6 μ.μ. συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρπου Κουβέλη με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Δρα Bernd Pfaffenbach. Κατά τη συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των οικονομικών και εμπορικών φορέων Ελλάδας - Γερμανίας.

* Στις 7:30 μ.μ. επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη στον Δήμο Παύλου Μελά. Ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Κέντρο Πολιτισμού Σταυρούπολης (Λαγκαδά 221).

* Στις 9:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) A Priori & Friends (στη μνήμη του Γιώργου Κωνσταντινίδη) στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.

* Στις 11 μ.μ. το Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη) Urban Clay το πλαίσιο της 8ης Συνάντησης Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής έως τις 25 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει το ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής.