Από την επίθεση στον οικισμό Κοτσάβ
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για ειρήνευση.Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.
«Όπως είπα στον κανένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδοθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει επέλθει πλέον ο καιρός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Ο Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε ότι «εντός ενός έτους» είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή, απηύθηνε έκκληση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν στη Δυτική Όχθη εναντίον Ισραηλινών εποίκων, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τους Ισραηλινούς να παγώσουν κάθε κατασκευαστική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς, κατά την έναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στον Λευκό Οίκο, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να παρεμποδίσουν τις προόδους προς την κατεύθυνση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την επίθεση εναντίον Ισραηλινών λίγο πριν την έναρξη των άμεσων συνομιλιών με τους Παλαιστινίους στην Ουάσιγκτον.
«Προ δύο ωρών υπήρξε μία νέα τρομοκρατική επίθεση», τόνισε ο Νετανιάχου στην ομιλία του στο πλευρό του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, των προέδρων των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Ωστόσο επισήμανε στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα και την παλαιστινιακή ηγεσία, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν λίγη ώρα αφότου το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα που στήθηκε σε Ισραηλινούς οδηγούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό δύο ατόμων. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επίθεση σε ένα 24ωρο. Είχε προηγηθεί ανάλογη επίθεση με τέσσερις νεκρούς, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κοτσάβ Χασατσάρ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.