Τελικά, το καλάθι που κρατούσε ο πρωθυπουργός στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν ήταν, μόνον, μικρό. Ήταν και άδειο. Εκτός κι αν θεωρήσουμε πως οι παροχές για μικρο(και μεγαλο)επιχειρηματίες που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί, κατά καιρούς, ήταν «κάτι»…
Ποσόστωση, μείωση φορολογίας (για επιχειρηματίες) και επίδομα θέρμανσης (εξαγγελία καλά καλυμμένη, μήπως και δεν υλοποιηθεί) ήταν τα μικρά –ομολογουμένως- δώρα του πρωθυπουργού.
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για το κοινωνικό μέρισμα από την προσπάθεια που κάνουμε, για την ανάγκη να επιστρέψουμε στους πολίτες πόρους που τους έχουν αφαιρεθεί. Η προσπάθειά μας είναι ακόμη στην αρχή. Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν», είπε για να μας… ευχηθεί καλό χειμώνα.
Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν αναμενόμενη. Όπως ακριβώς μας προϊδέαζαν υπουργοί και αθηναϊκά κανάλια, ότι ο πρωθυπουργός δε θα υποσχεθεί, δε θα κάνει εξαγγελίες, δε θα δώσει, έτσι κι έγινε. Δεν έδωσε.
Το μόνο που έβγαλε η χθεσινοβραδινή ομιλία, ήταν ένα νέο σύνθημα: «Ναι, γίνεται», είπε ο πρωθυπουργός, όταν μιλούσε για τα οικονομικά, αντιγράφοντας, για άλλη μία φορά, τον Μπάρακ Ομπάμα (σ.σ. “yes, we can”, είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ).
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση έκανε πραγματικότητα αυτό που είχε εξαγγείλει ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη ΔΕΘ: Έκανε την Ελλάδα, Δανία του Νότου. Σε αυτόν τον στόχο βρισκόμαστε κοντά, είπε.
Μίλησε, πάλι, για πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις 44 δις σε τέσσερα χρόνια, κάτι που θα ανοίξει περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Υποσχέθηκε νέα επανάσταση στην παιδεία, ακόμη και εισαγωγή ξένων φοιτητών που θα έρχονται στην Ελλάδα για σπουδές και θα μας αφήνουν το συνάλλαγμά τους.
Μίλησε –ξανά- για πάταξη της φοροδιαφυγής δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η ελάφρυνση των φτωχών.
Όποιος ξεσκέπαζε το καλάθι του πρωθυπουργού, έβρισκε μόνον επίδομα θέρμανσης (κι αυτό… καλά καλυμμένο), μείωση στο 20% της φορολογίας των μερισμάτων και –το πιο σημαντικό για επιχειρηματίες, αλλά αδιάφορο για συνταξιούχους και μισθωτούς- περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (κάτι που, ίσως, δώσει κέρδη 34 δις στο… κράτος, χρήματα που η πολιτεία δεν μπορεί να εισπράξει). Για τους εργαζόμενους υπήρχε μόνον ο διπλασιασμός του κονδυλίου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να ενταχθούν 100.000 μητέρες...
Κατά τα άλλα οι τομείς που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι:
* Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
* Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και εξορθολογισμού της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
* Αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού «για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη»
* Νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης
* Νέο αναπτυξιακό νόμο
*Εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
* Απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
* Σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος
* Ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο
* Νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων
* Λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου
* Λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
* Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων
Όσο για την κρίση, για άλλη μία φορά κάλεσε τους εργαζόμενους να σηκώσουν το βάρος, λες κι είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας.
Αρνητικά ακούστηκε και το «η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Είναι μια χώρα με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο πλούτος αυτής της χώρας μπορεί να μεταφραστεί σε πλούτο για τους πολίτες...», αλλά και το ότι ζήτησε από τους Έλληνες να είναι περήφανοι για τον φόρο που πληρώνουν: «Θέλω να φτάσουμε εκεί όπως και σε άλλες χώρες όπου ο φορολογούμενος θέλει και είναι περήφανος για τον φόρο που πληρώνει. Διότι ξέρει ότι του επιφέρει σιγουριά, ασφάλεια, μέλλον, κοινωνική συνοχή και ηρεμία, καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά του, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη υγεία, ανθρωπιά. Και αυτή η σιγουριά της κοινωνίας δικαίου είναι αυτό που μόνο όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε...», ξαναείπε.
Μέσα στην αίθουσα, ως είθισται, οι ακροατές χειροκρότησαν. Εκτός αιθούσης, οι λίγοι –σε σχέση με πέρσι- διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα…