Τη γιορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου τιμά το Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ευμένεια», που διοργανώνονται από τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Μ. (Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού - Αθλητισμού Μίκρας), στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2010 και συνδυάζουν αρμονικά τις θρησκευτικές λειτουργίες με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα των «Ευμενείων» ανοίγει το τμήμα μπαλέτου του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μίκρας «Ο Ευμένης» Δ.Δ. Καρδίας με τη χορευτική παράσταση «Ο χορός των Νεράιδων». Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένη στα παιδιά, ολοκληρώνεται με τη θεατρική παράσταση «Το όνειρο του Ρο», από την παιδική θεατρική ομάδα του «Ευμένη».
Το απόγευμα της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας, ενώ θα ακολουθήσει περιφορά της Ιερής Εικόνας. Στο καλλιτεχνικό κομμάτι της βραδιάς περιλαμβάνονται παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μίκρας «Ο Ευμένης» Δ.Δ. Καρδίας, αλλά και λαϊκή βραδιά με το μουσικό σχήμα «Γκρεκοί» (με την ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού), στο πλαίσιο της οποίας θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.
Η τελευταία ημέρα των «Ευμενείων» ξεκινά με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Καρδίας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ακολουθήσει το παραδοσιακό μοίρασμα ψαριών, κρασιού και φασολάδας στους πιστούς, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί Παρακλητικός Κανόνας της Θεοτόκου και θα πραγματοποιηθεί περιφορά της Ιερής Εικόνας. Τη σκυτάλη θα πάρει η Χορωδία του Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, που θα παρουσιάσει μία μουσική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, συνοδεία μουσικών οργάνων. Στη συνέχεια, σειρά έχει ο χορός από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Βλάχων Θέρμης και Τριαδίου και του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μίκρας «Ο Ευμένης» Δ.Δ. Καρδίας. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παλαιά και νέα λαϊκά τραγούδια από το μουσικό σχήμα «Λαϊκό Σταυροδρόμι».
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι παραβρισκόμενοι, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Έκθεση Εργόχειρων - Κεντημάτων των μελών του Πνευματικού Κέντρου Καρδίας, που θα λειτουργήσει στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς και την Έκθεση Εικαστικών και Καλλιτεχνικών Έργων των μελών των τμημάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μίκρας «Ο Ευμένης» Δ.Δ. Καρδίας, αλλά και τη Λαογραφική Έκθεση του Συλλόγου Γυναικών Καρδίας, που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του «Ευμένη».
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ευμένεια», διοργανώνονται από τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Μ. και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Μίκρας, ενώ για τη πραγματοποίησή τους συνεργάζονται οι φορείς και οι σύλλογοι του Δ.Δ. Καρδίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ευμένεια», έχει ως εξής:
Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010
18.30 Χορευτική παράσταση «Ο χορός των Νεράιδων», από το τμήμα μπαλέτου του «Ευμένη»
19.00 Θεατρική παράσταση «Το όνειρο του Ρο», από την Παιδική Θεατρική Ομάδα του «Ευμένη»

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
19.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
20.30 Περιφορά Ιερής Εικόνας
21.30 Παραδοσιακή μουσική και χορός από τα χορευτικά τμήματα του «Ευμένη»
22.30 Παραδοσιακή λαϊκή βραδιά με το μουσικό σχήμα «Γκρεκοί» (ευγενική χορηγία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού)

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
07:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
11:00 Παραδοσιακό μοίρασμα ψαριών, κρασιού και φασολάδας
19.00 Παρακλητικός Κανόνας Θεοτόκου
20.00 Μουσική παράσταση από τη Χορωδία του Ι.Ν. Γεννέσιο της Θεοτόκου, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων
21.00 Παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Βλάχων Θέρμης και Τριαδίου και τα Χορευτικά Τμήματα του «Ευμένη»
22:00 Λαϊκή βραδιά με το μουσικό σχήμα «Λαϊκό Σταυροδρόμι»

Παράλληλες εκδηλώσεις
Έκθεση Εργόχειρων - Κεντημάτων των μελών του Πνευματικού Κέντρου Καρδίας, στο Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας.
Έκθεση Εικαστικών και Καλλιτεχνικών Έργων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μίκρας «Ο Ευμένης» Δ.Δ. Καρδίας, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Λαογραφική Έκθεση του Συλλόγου Γυναικών Καρδίας, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.