Οι «Μαγεμένες» της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Ροτόντα. Τα γνωστά αγάλματα, που έχουν ονομασθεί "Οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης", πρωταγωνιστοόυν σε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της αρχαιολόγου σκηνοθέτιδας Ελένης Στούμπου, το οποίο προβάλλεται σήμερα, αύριο και την Κυριακή, σε συνεχείς προβολές, στη Ροτόντα, κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν τα αγάλματα πριν κλαπούν και μεταφερθούν στο Λούβρο.
Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο, με την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους ‘Οι Μαγεμένες’».
Οι «Μαγεμένες», επονομαζόμενες και «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», αφαιρέθηκαν το 1864 από το Γάλλο επιγραφολόγο Εμμανουήλ Μίλλερ και βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Η ταινία κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του μνημείου ακολουθώντας κυρίως τα χνάρια της λαϊκής αφήγησης. Μέσα από τη σημερινή μηχανή παραγωγής μύθων, τον κινηματογράφο, τα αγάλματα παίρνουν φωνή και μας μιλούν ξανά.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της αρχαιολόγου-σκηνοθέτριας Eλένης Στούμπου-Κατσαμούρη. Η ταινία προβάλλεται στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας σήμερα, αύριο και την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Πληροφορίες: τηλ. 2310-209603.