Και οι εργοδότες θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία εάν υπάρχει διαφωνία με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας στην επίλυση εργασιακών διαφορών, που απέστειλε την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.
Παράλληλα οι διαφορές για το κύρος των διαιτητικών αποφάσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Η έκφραση της γνώμης και των κοινωνικών εταίρων ζητήθηκε να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», με το σχέδιο Π.Δ., που καταρτίστηκε σε εφαρμογή του Μνημονίου, η προσφυγή στη Διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών, μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση ή δεν αποδέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή.
Η Διαιτησία προβλέπεται να διεξάγεται από τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, που λειτουργεί στον ΟΜΕΔ και η οποία συγκροτείται, κάθε φορά, από ένα διαιτητή που προτείνεται από την εργατική πλευρά, ένα διαιτητή που προτείνεται από την εργοδοτική πλευρά και ένα διαιτητή κοινής αποδοχής εργαζομένων και εργοδοτών ως πρόεδρο, ενώ οι διαφορές για το κύρος των διαιτητικών αποφάσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Η δικάσιμος ορίζεται υποχρεωτικά εντός 45 εργασίμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης, η επίδοση της αίτησης πρέπει να γίνει προ 15 εργασίμων ημερών και η προθεσμία έφεσης 15 εργάσιμες ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης.
Κύκλοι του υπουργείου υπογράμμισαν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές θεσπίζεται ρητή αναφορά από το Π.Δ. στις αρχές της ορθής κρίσης, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της μεσολάβησης και της διαιτησίας. Λαμβάνεται επίσης πρόνοια για την εξάλειψη της ασυμμετρίας για την προσφυγή στη διαιτησία, ώστε να υπάρχει δικαίωμα εξίσου για την εργατική και την εργοδοτική πλευρά να προσφύγουν στη Διαιτησία, με την προϋπόθεση ότι έγινε δεκτή η πρόταση μεσολάβησης από τον προσφεύγοντα. Προβλέπεται τέλος, η δημιουργία τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας αντί της ισχύουσας ρύθμισης για παροχή υπηρεσιών Διαιτησίας από ένα διαιτητή.
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος διαβιβάσθηκε στο Διεθνές Γραφείο Εργοδοσίας για έκφραση γνώμης σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν3863/2010.