Η γαλλική φρεγάτα «Surcouf» κατέπλευσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, για τον εορτασμό της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου, στις 15 Σεπτεμβρίου 1918. Η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γαλλικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στην οδό Λαγκαδά, παρουσία ξένων αξιωματούχων και τοπικών φορέων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, «η επίσκεψη της φρεγάτας εντάσσεται στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στο στρατιωτικό τομέα, ιδίως στο ναυτικό, και αντανακλά τη μακρά παράδοση αδελφοσύνης μεταξύ των δύο στρατών από το 1821» .
Η «Surcouf» είναι μια φρεγάτα τύπου F7111, με μετατόπιση 3.600 τόνων και μήκους 125 μέτρων. Ο κύριος οπλισμός της αποτελείται από ένα κανόνι των 100 χιλιοστών, αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Crotale, δύο κανόνια των 20 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους EXOCET MM40 και ένα ελικόπτερο. Κυβερνήτης είναι ο πλοίαρχος Μαρκ Αντουάν ντε Σενζερμέν, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από 153 ναύτες και αξιωματικούς.