Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο του
Νόβισαντ
Η αστική ανάπτυξη, οι γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των πόλεων – μελών του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων και η εμπλοκή των κοινωνικών σε Δημόσια πάρκα, βρίσκονται στην ατζέντα των Δημάρχων των μεγαλυτέρων Βαλκανικών Πόλεων που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων στην πόλη των Τιράνων της Αλβανίας από 23-25 Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος επί θεμάτων Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (BALCINET) Βενιαμίν Καρακοστάνογλου.
Το BALCINET, το Δίκτυο των μεγαλύτερων Βαλκανικών Πόλεων δημιουργήθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ανάπτυξη της διαβαλκανικής, διαδημοτικής συνεργασίας. Είναι ένας θεσμός που έχει εγκαθιδρύσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των Βαλκανίων, διαμορφώνει τα όργανα και τις δράσεις του Δικτύου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Σκοπός της καθιερωμένης Συνόδου είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των πόλεων μελών, η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών και η συζήτηση νέων επιτυχημένων τρόπων για την συνεχή ανάπτυξη και ευημερία των πόλεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και κοινές προκλήσεις.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων προωθεί τον τομέα της επικοινωνίας με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, επιδιώκοντας σταθερά τη διαρκή επαφή της Θεσσαλονίκης με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.
Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανικών χωρών, (Διακήρυξη Θεσσαλονίκης), η διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών και η εγκληματικότητα (διακήρυξη Κραϊόβας), η πολιτιστική συνεργασία (Διακήρυξη Άγκυρας), η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αυτοδιοίκησης (POLIS – HELEXPO – Θεσσαλονίκη), η προστασία του περιβάλλοντος (Διακήρυξη Νόβισαντ) αποτέλεσαν σημαντικές συνιστώσες κοινής δράσης και προοπτικής.