Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης άναψε… το πράσινο φως για την αδειοδότηση των μυδοκαλλιεργητών του Θερμαϊκού κόλπου, ώστε να δραστηριοποιούνται νόμιμα. Με την απόφαση αυτή το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Θερμαϊκό κόλπο.
Όπως εξήγησε η αρμόδια αντινομάρχης Ανθή Πορφυριάδου, η απόφαση αυτή θέτει τέλος στην άναρχη κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια καθώς δημιουργεί το σωστό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών με σαφείς προβλέψεις των θέσεων εγκατάστασης των μονάδων. Σύμφωνα με την κ. Πορφυριάδου, μέχρι τώρα λόγω της έλλειψης της ΠΟΑΥ δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για την ανανέωση των αδειοδοτήσεων και την έκδοση νέων, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν 38 νόμιμες αδειοδοτημένες μονάδες μαζί με 250 μη νόμιμες, στις περιοχές της Χαλάστρας, του Λουδία και του Αγγελοχωρίου.
Τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό Κόλπο περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, τη διευκόλυνση της εμπορίας τους, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του εισοδήματος των μυδοκαλλιεργητών.