Το υπ.Οικονομικών προσανατολίζεται και σε νέα αύξηση του φόρου στα προϊόντα καπνού καθώς διαπιστώνει ότι παρά τις τρεις απανωτές αυξήσεις οι εισπράξεις του Δημοσίου δεν έχουν αυξηθεί αρκετά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15-20%

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους φέρνει νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα τσιγάρα καθώς διαπιστώνει ότι παρά τις τρεις απανωτές αναπροσαρμογές των συντελεστών των ειδικών φορών κατανάλωσης οι εισπράξεις του Δημοσίου δεν έχουν αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων και των περιπτερούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με αυξήσεις μεγαλύτερες τις τιμές των “φθηνών” τσιγάρων και με μικρότερες αυξήσεις τα πιο “ακριβά” τσιγάρα, οδηγώντας σε κλείσιμο της “ψαλίδας” των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.

Το υπουργείο είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης όμως οι πολίτες είχαν άλλη άποψη αφού οι πωλήσεις στα τσιγάρα μειώθηκαν πάρα πολύ. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς αν τελικά γίνει και τέταρτη αύξηση στα τσιγάρα τότε το κράτος θα χάσει κι άλλα λεφτά αφού είναι σίγουρο πως πολλοί δεν θα αγοράζουν καθόλου τσιγάρα!

Πρόσφατα όμως ήλθε να προστεθεί και μια ακόμη εξέλιξη στην αγορά προϊόντων καπνού, η οποία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις του Δημοσίου.

Ορισμένες καπνοβιομηχανίες προχώρησαν σε μείωση της τιμής συγκεκριμένων τύπων τσιγάρων, από τα 3,80 στα 2,90 – 3,00 ευρώ το πακέτο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται και οι ανταγωνίστριες καπνοβιομηχανίες. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.