Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού του ανοιχτού πανεπιστημίου, με αφορμή την 75η ΔΕΘ.
Στη συζήτηση με τίτλο «Μπροστά στην κρίση» έκαναν παρεμβάσεις επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος επεσήμανε ότι η επιλογή του ανοιχτού πανεπιστημίου δικαιώθηκε, καθώς χθες περισσότεροι από 3.000 νέοι παρακολούθησαν τις συναυλίες στους χώρους του πανεπιστημίου, χωρίς να συμβεί το παραμικρό επεισόδιο.
Στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, χαρακτήριστε την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα ως «καρδιακή προσβολή» και αναφέρθηκε σε οχτώ «μύθους» που διακινούν και ενισχύουν ως επί το πλείστον τα μέσα ενημέρωσης, όπως την χρεοκοπία της Ελλάδας, αντί του ελληνικού κράτους, την οικονομική κρίση, αντί της ευρύτερης δημοσιονομικής, κοινωνικής και πολιτικής, της καπιταλιστικής, αντί της σοσιαλιστικής, της ύφεσης εξαιτίας του μνημονίου, της αναδιάρθρωσης του χρέους, της χρεοκοπίας και της απελπισίας που δημιουργεί και της άποψης ότι πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο για την παγκόσμια κοινότητα, το ελληνικό χρέος είναι τίποτα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί μόνο το 1/3 του ελλείμματος που θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ μόνο για φέτος. «Το στοίχημα δεν είναι εάν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, αλλά με τι όρους θα βγούμε» είπε.
Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως η διαρροή του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, η κατάχρηση του ασύλου, από διάφορες μικρές ομάδες, με καταλήψεις και επεισόδια, η προώθηση συντεχνιακών αιτημάτων από πανεπιστημιακούς και φοιτητές, η παραγωγή πολλών αποφοίτων κ.α. Υπεραμύνθηκε των ριζικών μεταρρυθμίσεων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με βασική την κατάργηση του ασύλου.
Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής, επεσήμανε ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν αισθάνεται ότι ακυρώνεται μόνο οικονομικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο καθηγητής εργατικού δικαίου της Νομικής, Άρης Καζάκος, υποστήριξε ότι δεν χρειαζόταν «να μπει η χώρα σε οικονομική κατοχή» για να αντιμετωπίσει τις μίζες και τη διαφθορά. «Μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας» είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτική εξοικονόμησης από την περικοπή μισθών και συντάξεων δημιούργησε «άνισο ισοζύγιο» με την δυστυχία. «Τα επόμενα 3 χρόνια θα χρειαστούν 150 δις για την εξόφληση παλαιών δανείων. Από τις περικοπές εξοικονομούνται κάθε χρόνο 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό» είπε.
Παρέμβαση έκαναν και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Σπύρος Μαρκέτος.
Αμέσως μετά την εκδήλωση, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, ακολούθησε συναυλία με τους Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Lexicon Project και την Ισμήνη Πεπέ, με ελεύθερη είσοδο.