Πώς να καταπιούμε το ζόρι του ΔΝΤ... Ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα δώσει το βάρος του στη "δημιουργική γεωργία" και τη "μεσογειακή διατροφή, την οποία την έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια"... (φωτογραφία Σίσυ Βασιλειάδου από το photoreportage.gr)
Στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έλυσε την απορία μας για το λόγο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. "Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειά", είπε. Και πρόσθεσε: "Όποιος δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθεια, δεν καταλαβαίνει τίποτα".
Στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς να μην ταυτιστούν με το υπουργείο τους, αλλά με τον πολίτη. "Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, είμαστε μέρος της λύσης", ισχυρίστηκε. Και, στη συνέχεια, χώρισε αμνούς, από ερίφια: "Δύναμή μας είναι οι πολίτες που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια", τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και για την προσπάθεια για τη διαφάνεια, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, καθώς ήταν σα να μην πέρασε ούτε μία μέρα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, πριν από 11 μήνες.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, υπό την υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας, Υποδομών και Υπουργείου Άμυνας (ανάλογα με τις ανάγκες).
Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την παράδοση της έλευσης "κυβερνήσεων" στη ΔΕΘ και της παρουσίασης "ενός καταλόγου σκόρπιων έργων" για τη Βόρειο Ελλάδα. "Οι Θεσσαλονικείς βαρέθηκαν τα μεγάλα λόγια. Φυσικά και θα κάνουμε ό,τι περνά το χέρι μας για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία. Όμως η δουλειά θα είναι στοχευμένη, θα ξεκινά από κάτω, από την ίδια την πόλη. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο 'Καλλικράτης'. Οι αλλαγές θα ξεκινούν από κάτω", είπε.
Ο κ. Παπανδρέου είπε πως "πιστεύει" ότι "η πρόοδος και ανάπτυξη αυτής της περιοχής είναι πρόοδος όλης της χώρας. Δεν είναι πελατειακή σχέση, να κάνουμε τους καλούς. Είναι ζωτική ανάγκη".
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έδωσε το λόγο σε έναν - έναν στους υπουργούς για να μιλήσουν για θέματα αρμοδιότητάς τους.