Ο ιδιοκτήτης του ορυχείου Σαν Χοσέ, Αλεχάντρο Μπον,  πίνει μια γουλιά νερό ενώ καταθέτει ενώπιον ειδικής ερευνητικής επιτροπής για το ατύχημα στο Βαλπαραΐσο.
Ξανάρχισαν οι εργασίες για τη διάτρηση της σήραγγας διαφυγής των μεταλλωρύχων στη Χιλή, που είχαν διακοπεί προσωρινά. Στις εργασίες χρησιμοποιείται ένας τεράστιος εκσκαφέας, βάρους 30 τόνων.
Οι εργασίες για τη διάτρηση μίας σήραγγας διαφυγής για τους 33 Χιλιανούς μεταλλωρύχους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις στοές ορυχείου σε βάθος 700 μ., ξανάρχισαν μετά την προσωρινή αναστολή τους χθες, προκειμένου να κρηπιδωθούν τα τοιχώματά της μετά τη διαπίστωση μίας αστοχίας, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές.
Οι εργασίες, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ανεστάλησαν το απόγευμα χθες μετά τον εντοπισμό ενός γεωλογικού ρήγματος στο οποίο οι μηχανικοί πρόκειται να εγχύσουν σκυρόδεμα, τόνισε ο επιβλέπων μηχανικός Αντρές Σουγκαρέτ.
«Θα το κάνουμε την ημέρα, ώστε να συνεχίσουμε τη διάτρηση με συνεχόμενο ρυθμό όλη τη νύχτα. Έχουμε αρχίσει να το κάνουμε και το μηχάνημα θα συνεχίσει την εργασία του», πρόσθεσε.
Ο μηχανικός εξήγησε πως αυτού του είδους η αστοχία στα τοιχώματα είναι «προβλέψιμη», ιδίως κατά τα πρώτα 100 μ της διάτρησης, τονίζοντας πως η ζώνη αυτή είναι η πιο αλλοιωμένη του κοιτάσματος.
Από τη Δευτέρα, ένας γιγαντιαίος εκσκαφέας 30 τόννων, ο Strata 950, με δυνατότητα εκσκαφής 15 μ την ημέρα, έχει αρχίσει τη διάνοιξη μίας τάφρου μήκους 702 μ και πλάτους διαμέτρου 66εκατοστών, από την οποία θα ανασυρθούν ένας προς ένας οι μεταλλωρύχοι, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις στοές από τις 5 Αυγούστου. Στο μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου Σαν Χοσέ, Αλεχάντρο Μπον, κατέθεσε ενώπιον ειδικής ερευνητικής επιτροπής για το ατύχημα στο Κογκρέσο στο Βαλπαραΐσο.