Δομή αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συμμετοχής στα διευρωπαϊκά δίκτυα δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρίας Λιονή. Πρόκειται για το «Γραφείο Προγραμμάτων», το οποίο έχει στελεχωθεί αποκλειστικά από υπαλλήλους της Περιφέρειας και υπάγεται απευθείας στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα.
Η δομή αυτή δημιουργήθηκε μέσα στην προεκλογική περίοδο, μόλις δυο μήνες πριν τις εκλογές στις οποίες το εκλογικό σώμα καλείται να επιλέξει ΚΑΙ περιφερειάρχη... Έτσι, ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα βρει έτοιμο και στελεχωμένο ένα όργανο, το οποίο θα διαχειρίζεται μεγάλο όγκο ευρωπαϊκού χρήματος...
Πάντως, σύμφωνα με την περιφέρεια, "το «Γραφείο Προγραμμάτων» συστάθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, λόγω της ανάγκης συστηματοποίησης της διαχείρισης και εποπτείας της συμμετοχής της Περιφέρειας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διευρωπαϊκά δίκτυα και του καλύτερου συντονισμού των προσπαθειών αξιοποίησης των ευκαιριών που δίνονται από τη συμμετοχή της περιφερειακής διοίκησης σ’ αυτά".
«Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι αυτό το Γραφείο να αποτελεί τη βάση ώστε η Περιφέρεια να αποκτήσει μία μόνιμη και εξελισσόμενη οργανική μονάδα εξειδικευμένη σε θέματα προγραμμάτων και δικτύων», επισήμανε η κ. Λιονή.
Το «Γραφείο Προγραμμάτων» αποτελεί το σημείο επικοινωνίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Φορέων (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι, ΑΕΙ, ΑΤΕΙ κτλ.) της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει την κεντρική εποπτεία των υποβαλλόμενων προτάσεων και των υλοποιούμενων δράσεων (συντονισμός και παρακολούθηση) καθώς και τη διαχείριση της συμμετοχής και δραστηριοποίησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα Ευρωπαϊκά Διαπεριφερειακά Δίκτυα.
Κύριο αντικείμενο του Γραφείου είναι:
Η παρακολούθηση των προσκλήσεων Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων («Ψηφιακή Σύγκλιση» κλπ), Προγραμμάτων και Δικτύων Εδαφικής Συνεργασίας (Διακρατικά, Διασυνοριακά, Διαπεριφερειακά), Πλαισίων (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο) και Πρωτοβουλιών (Life+), καθώς και κάθε άλλης πρόσκλησης για υλοποίηση έργων και δράσεων που αφορούν στους τομείς δραστηριότητας των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Η έγκαιρη πληροφόρηση, η υποστήριξη και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για αποτελεσματική συνεργασία κατά τα στάδια κατάρτισης προτάσεων για υποβολή.
Η παρακολούθηση της πορείας των εγκεκριμένων έργων που υλοποιούνται από υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι προτάσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των φορέων για ένταξη σε προγράμματα υποβάλλονται, με τυποποιημένη φόρμα, στο «Γραφείο Προγραμμάτων», το οποίο τις αξιολογεί, σε συνεργασία με τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εισηγείται για την υποβολή τους, με γνώμονα τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους πολίτες της, στην Επιτροπή Αξιολόγησης Προτάσεων Προγραμμάτων της Περιφέρειας, που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Τα στοιχεία επικοινωνίας των στελεχών του Γραφείου Προγραμμάτων, που στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας (3ος όροφος, γραφείο 307), είναι τα ακόλουθα:
α) Άννα Παρασκευαΐδου, υπεύθυνη του Γραφείου, τηλ.2313309129, e-mail apara@rcm.gr
β) Γιώργος Μπάκη, στέλεχος του Γραφείου, τηλ.2313309128, e-mail gbakis@rcm.gr
γ) Κατερίνα Μποζαρδένη, στέλεχος του Γραφείου, τηλ. 2313309383, e-mail bozard@rcm.gr