O Βαντίμ Ρέπιν μαγεύει

απόψε στο Μέγαρο Μουσικής

Θέατρο σας προτείνουμε για σήμερα. "Αχαρνής", στο Βασιλικό Θέατρο, από το ΚΘΒΕ, "Ηλέκτρα", από το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων στο θέατρο της ΕΜΣ, "Λα Πουπέ" στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Για τους φίλους της μουσικής, εξαίσια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των Δημητρίων, με το Ρώσο βιολονίστα Βαντίμ Ρέπιν, αλλά και Παπαδημητρίου-Δάρρα στο πάρκο Τσιρογιάννη. Διαλέξτε:
Μουσική:
* Έναν από τους πιο διάσημους βιολονίστες της εποχής μας και σημαντικότερους σολίστες του κόσμου, τον Ρώσο Vadim Repin, υποδέχεται η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα δώσει στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στα 45α Δημήτρια. Τη συναυλία θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

* Συνεχίζεται το Zithos Birthday Festival. Η γιορτή της μουσικής και του φαγητού συνεχίζεται σήμερα στην πλατεία Τσιρογιάννη (στο «Ντορέ- Ζύθος») με τους Δημήτρη Παπαδημητρίου και Φωτεινή Δάρρα. Την αυλαία κλείνουν στις 30 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Κότσιρας και η Βασιλική Καρακώστα. Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 9 το βράδυ, με είσοδο δωρεάν για το κοινό.

* Τη νέα χρονιά υποδέχονται καθηγητές του Ωδείου "Φίλιππος Νάκας" (Ν. Πλαστήρα 47, Χαριλάου, τηλ. 2310320560), με ένα jazz concert, σήμερα στις 18.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Εκδηλώσεις:
* Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαïκής ημέρας γλωσσών. Σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρις τις 13.30 μ.μ. μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες εντός και εκτός του κτιρίου όπως γλωσσικά παιχνίδια στα γερμανικά, γαλλικά και ελληνικά, δοκιμαστικά μαθήματα γαλλικών και γερμανικών, καραόκε και lingotech, έκθεση ανακύκλωσης από και για τους μαθητές, μεταμφιέσεις με φωτογραφήσεις, κονκάρδες, ποδόσφαιρο κουίζ με διάφορα δώρα. Επίσης στις 11 π.μ. –12 μ η ομάδα κουκλοθέατρου «Hille Pupille» θα ανεβάσει την παράσταση «Crazy Pigs», που θα παρουσιαστεί και στο φεστιβάλ του Κιλκίς.

* Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους υποδέχεται το φθινόπωρο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Από σήμερα και μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μαγεία και Θρησκεία: Θεοί, άγιοι και δαίμονες» που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

* Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο: 2310 –483000) σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.


Εικαστικά:
* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μια αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο», που γιορτάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, η Parallaxi και η ομάδα του “Θεσσαλονίκη Αλλιώς” σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “η (ά)γνωστη πόλη” στις βιτρίνες των καταστημάτων της Μητροπόλεως. Η έκθεση του φωτογράφου Σωκράτη Ιορδανίδη συνεχίζεται και φιλοξενείται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

* Φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους 57) η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Τάσσιου με τίτλο “Αλληγορίες και οράματα”. Η έκθεση διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

* Στη Δημοτική Πινακοθήκη(Βασ. Όλγας με 25ης Μαρτίου) φιλοξενείται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια, για τον Κρητικό ρεαλισμό. Η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη και το έργο του, που φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από τη γέννησή του κι εντάσσεται στο πλαίσιο των Δημητρίων. Θα λειτουργεί ως τις 22 Οκτωβρίου.

* Έκθεση έργων του Παναγιώτη Τέτση, από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη, λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις, παρουσιάζονται ως τις 15 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού στην Αλάνα της Τούμπας, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Η γκαλερί «Ρωμανού 7» ( Λευκός Πύργος τηλ. 2310- 221327) παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Imaging» του Κωστή Βολουδάκη ως τις 9 Οκτωβρίου. Τα φωτογραφικά κολάζ με ψηφιακή επεξεργασία που φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο συνιστούν μια νέα, την πιο πρόσφατη, ενότητα στο έργο του καλλιτέχνη.

* Το αρχείο του Γιάννη Μοράλη με τις αρχιτεκτονικές του συνθέσεις περιλαμβάνει έργα γνωστά στο ευρύ κοινό και άλλα που δεν πραγματοποιήθηκαν. Τα φετινά Δημήτρια δίνουν την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν το αρχείο του Γιάννη Μόραλη καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως σύνολο στην Κάζα Μπιάνκα (Βασιλίσσης Όλγας 180). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου.

* Έκθεση χειροτεχνημάτων που διοργανώνουν η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η δημοτική πινακοθήκη με τη συνεργασία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου). Η έκθεση είναι μια πρόγευση και μια εισαγωγή στο έργο και στη συλλογή του Μουσείου «Κεντώντας τη Μνήμη». Παράλληλα με αυτήν την έκθεση, η πλήρης συλλογή θα εκτίθεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Βασ. Όλγας 107).

* Έκθεση κατασκευών – εγκαταστάσεων των Γ. Ευσταθουλίδη – Κ. Γραμμένου φιλοξενούνται στο Γενί Τζαμί ως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ φιλοξενείται η έκθεση "Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Το Φωτογραφικό Kέντρο Θεσσαλονίκης (Καραϊσκάκη 9 Συκιές) αρχίζει δυναμικά τη νέα σαιζόν με δύο σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης “PhotoBiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση” του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Στην αίθουσα τέχνης στο δημαρχείο Νεάπολης φιλοξενείται η έκθεση «Τόποι: άγονοι. Δύο Φιλανδοί φωτογράφοι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

* Στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2, τηλ. 2310306400), φιλοξενείται η έκθεση με θέμα "Όψεις Αρμενικής Τέχνης", από τη Συλλογή Καλφαγιάν, ως τις 10 Οκτωβρίου.

* Στον εκθεσιακό χώρο Δίπολο (Δημ. Γούναρη 53) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση χαρακτικής στο ξύλο του Δημήτρη Τσιρογιάννη.

Θέατρο
* Στο Βασιλικό Θέατρο (πλατεία Λευκού Πύργου) φιλοξενούνται οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παραστάσεις στις 9 μ.μ. κάθε βράδυ μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στοχεύοντας στην ειρηνική συνύπαρξη και στη δημιουργική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε τη θεατρική σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα». Σε συνεργασία με τα «45α Δημήτρια» θα φιλοξενήσει τα εθνικά θέατρα Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, τα οποία θα παρουσιάσουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, αντίστοιχα. Σήμερα και αύριο το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων θα παρουσιάσει την «Ηλέκτρα» στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 9 μ.μ..

* Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς (Μεταμορφώσεως & Αργυρουπόλεως) συνεχίζονται έως τις 10 Οκτωβρίου οι παραστάσεις του έργου «Λα Πουπέ» με την Άννα Κοκκίνου. Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά εκτός Δευτέρας στις 9.15 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8 μ.μ.

* Στις 9.15 μ.μ. στο θέατρο «Έξω από τα τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια) παραστάσεις με το έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το τάβλι», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ως τις 17 Οκτωβρίου).


Σινεμά
* Συνεχίζονται στις 5 μ.μ. οι προβολές που εντάσσονται στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Thess International Short Film Festival». Οι προβολές πραγματοποιούνται στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Προβάλλονται κυρίως φιλμ νέων δημιουργών, ενώ το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.