Σύστημα Άρτεμις, παραγωγή

ΕΑΣ


Απίστευτο μπέρδεμα, όσον αφορά τα οικονομικά της εταιρίας "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" (Ε.Α.Σ.) προκύπτει από ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλου και την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη. Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε απάντηση για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την εταιρία κι από εκεί ξετυλίχθηκε ένα απίστευτο γαϊτανάκι.
Όλα άρχισαν όταν ο βουλευτής Αχαΐας, ζήτησε να πληροφορηθεί τις οφειλές προς τους εργαζόμενους της εταιρείας και τις ανείσπρακτες οφειλές τρίτων προς την Ε.Α.Σ.. Μετά την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Πάνου Μπεγλίτη ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης των ΕΑΣ προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθεί από προμήθειες και τι μπορεί να δώσει στο μέτρο του δυνατού από το ΥΠΕΘΑ για κατασκευή στα ΕΑΣ, ο κ. Νικολόπουλος επανήλθε.
Όπως είχε απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης στον Βουλευτή, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με ενδιαφερόμενες εταιρείες ευρωπαϊκές και των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένει προτάσεις τους για στρατηγικές συνεργασίες με τα ΕΑΣ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων και σε στενή συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
«Οι ανωτέρω συνεργασίες θα γίνουν μέσα από ανοικτές διαδικασίες πρόσκλησης ενδιαφέροντος και θα συμβάλουν στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της διαφάνειας και των θέσεων εργασίας των ΕΑΣ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπεγλίτης.
«Τι πάει να πει αναγυγκρότηση των Ε.Α.Σ και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Αυτό νομίζω οφείλει να το απαντήσει ο Υπουργός για να μάθουμε. Και εμείς και οι εργαζόμενοι. Γενικόλογα πράγματα και υποσχέσεις, δεν πείθουν. Χρειάζονται πράξεις και χρειάζονται τώρα. Γι’ αυτό ρωτώ επίσης τον Υπουργό τι παραγγελίες μπορεί να δώσει άμεσα το ΥΠ.ΕΘ.Α στα Ε.Α.Σ και πότε», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ρωτά τον Υπουργό Άμυνας με ποιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκεται το Υπουργείο σε επαφή για στρατηγικές συνεργασίες και ποια τα εκτιμώμενα οφέλη για τα Ε.Α.Σ, όπως επίσης και τι ρόλο έχει το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτές τις επιδιωκόμενες συνεργασίες.
Επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στον Βουλευτή, ότι το χρέος των ΕΑΣ σε ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ ανέρχεται στο ποσό των οκτώ εκατ. ευρώ, το οποίο επρόκειτο να καταβαλλόταν έως τις 31 Αυγ 2010 ή θα γινόταν σχετική ρύθμιση του χρέους.
Ο κ. Μπεγλίτης, λέει επίσης ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει 500.000 ευρώ ενώ 1,8 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονταν από παραγγελία οπλισμού της ΕΛΑΣ εισπράχτηκαν σε χρόνο ρεκόρ τον Ιούλιο.
«Οι απαιτήσεις της εταιρείας από οφειλές τρίτων ανέρχονται στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Οφειλή συγκεκριμένης εταιρείας ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ θα εισπραχθεί πολύ σύντομα και αυτό μετά από συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις», ανέφερε επίσης ο κ. Μπεγλίτης.
Ο κ. Νικολόπουλος στη νέα Ερώτησή του ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει αν εξοφλήθηκε το χρέος των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ των Ε.Α.Σ σε εισφορές προς το Ι.Κ.Α ή έγινε ρύθμισή του, πότε θα εισπραχθεί η οφειλή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί δεν έχουν εισπραχθεί οι οφειλές τρίτων προς τα Ε.Α.Σ και πότε θα εισπραχθούν.
«Μασημένα λόγια πάντως. Και πολύ μυστικότητα. Γιατί δεν εξηγεί ο κ. Υπουργός για ποιες εταιρείες πρόκειται και με τι είδους συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις θα εισπραχθούν; Αν δεν πρόκειται για αυστηρό…κυβερνητικό μυστικό, ελπίζω ότι ο Υπουργός δεν θα έχει αντίρρηση να απαντήσε. Περιμένει και το ΙΚΑ να εξοφληθεί…», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Η Ερώτηση του Βουλευτή, κατετέθη και προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.