Οι Difital Mystikz
Μουσική προτείνουμε και για σήμερα: Τους αδελφούς Μπαΐρα στη Μενεμένη και τους Digital Mystikz στο Block 33. Αν είστε φίλοι των εικαστικών έχετε να διαλέξετε ανάμεσα από πολλές εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά:

Μουσική:
* Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Στις γειτονιές του δήμου μας» του δήμου Μενεμένης. Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Τσομπάνογλου θα δώσουν συναυλία οι αδερφοί Σάκης και Παναγιώτης Μπαΐρα στην πλατεία Τσομπάνογλου στην οδό Καζαντζάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Για πρώτη φορά εμφανίζονται στην Ελλάδα οι Digital Mystikz. Στις 23.00 το δίδυμο των Mala και Coki θα βρίσκεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Block33 για μια εμφάνιση. Το live πλαισιώνουν οι DJ Booker (Breathe Records), Circo Inverso (Fresh Things Firs...t) και οι dj's των Burning City.

* Ο Γιάννης Μήτσης και ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου θα τραγουδήσουν σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην ανοιχτή αυλή της Μυροβόλου στην Πολίχνη (Αγνώστου Στρατιώτη 44). Το ρεπερτόριό τους θα αποτελείται από καντάδες της προσΚοπικής τους δισκογραφίας και άλλα παρατράγουδα.

* Μια ξεχωριστή συναυλία διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 12 μ. στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ενώνουν τις φωνές τους ο Διονύσης Τσακνής, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, οι Lexicon Project και η Ισμήνη Πεπέ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* O δήμος Ευόσμου για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα από εκδηλώσεις και δρώμενα για τις νύχτες του καλοκαιριού, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Στο «4ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι» συμμετέχουν μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον Εύοσμο. Για περισσότερους από δύο μήνες, έξι περιοχές και γειτονιές του Ευόσμου - το θεατράκι της οδού Περικλέους, η Κάτω Ηλιούπολη, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου, η πλατεία Δημαρχείου, το πάρκο Ελπίδας και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής- γίνονται τόποι συνάντησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με μουσικές, θεατρικές και εικαστικές βραδιές.


Εκδηλώσεις:
* Είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων φιλοξενείται στο «Παρά θιν’ αλός». Το «Athens Video Art Festival 2010» είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τη χώρα μας και διεθνώς κερδίζοντας φορείς, κοινό, και την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών από πενήντα χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Μπορείτε να το επισκεφτείτε σήμερα και αύριο, Κυριακή, στο δασάκι του πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές προβολές video art, animation, εκθέσεις single channel video, video installations και ψηφιακής εικόνας (digital image), συναυλιακό μουσικό γεγονός με τους εκρηκτικούς NOISILY, καθώς και μια εκπληκτική live performance των Γερμανών REALITATEN REVUE - «The shadow». Επίσης, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Feel Free to Feel Green», το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικής μέριμνας. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο δημιουργίας animation (Animation Workshop), για παιδιά ηλικίας 7 – 9 ετών τα οποία θα φτιάξουν την πρώτη animation δημιουργία τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του δήμου Θέρμης διοργανώνει την 8η Γιορτή Νεολαίας σήμερα, και αύριο, 12 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης.

* «Έρως και Ψυχή, Λόγος και Εικόνα» είναι το θέμα του 3ου διαγωνισμού Ποίησης και Φωτογραφίας που προκήρυξε ο δήμος Ευόσμου, η αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση. Ο 3ος Διαγωνισμός Ποίησης και Φωτογραφίας φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει για μία ακόμη φορά τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων. Στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο έρως και η ψυχή ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με τους σύγχρονους καλλιτέχνες χρωματίζοντας ίσως λίγο τα όνειρά τους. Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310-706668 begin_of_the_skype_highlighting 2310-706668 end_of_the_skype_highlighting και 6937304340 (υπεύθυνη διοργάνωσης Ρίτσα Γεωργιάδου).


Εικαστικά:
* Έκθεση κατασκευών – εγκαταστάσεων των Γ. Ευσταθουλίδη – Κ. Γραμμένου φιλοξενούνται στο Γενί Τζαμί ως τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Δημητρίων.

* Εγκαινιάζεται στις 12.00 μ. στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ η έκθεση "Νεοελληνική Τέχνη από τη Συλλογή Γιώργου Κητή". Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund 1907- 2007». Πρόκειται για μία έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας (IFA).

* Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (λεωφ. Στρατού 2α), φιλοξενείται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Όψεις της Αρμενικής Τέχνης». Πρόκειται για μοναδικά κειμήλια από τη συλλογή της οικογένειας Καλφαγιάν.

* Μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας εικονίζεται στην έκθεση φωτογραφίας του David Moore που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μέρος που δεν έχει φωτογραφηθεί ξανά.

* Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2α), φιλοξενείται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Όψεις της Αρμενικής Τέχνης». Πρόκειται για μοναδικά κειμήλια από τη συλλογή της οικογένειας Καλφαγιάν.

* Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τίτλος της «…ανέφερα εγγράφως…» και πλαισιώνεται με ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τα έργα θα φιλοξενηθούν έως τον Οκτώβριο στον εκθεσιακό χώρο.

* Το τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής των εργαστηρίων του με θέμα «Άνθρωποι». Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187).

* Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την συνεργασία του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μετροπόλ του Σεντ Ετιέν της Γαλλίας και του Παλάτσο Ντουκάλε της Γένοβας, διοργανώνουν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Ανεύρετοι νήσοι» ο τίτλος της και θα λειτουργεί ως τις 28 Νοεμβρίου.

* Παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914» στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Ροτόντα, που άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια για να φιλοξενήσει την πολιτιστική αυτή εκδήλωση. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις της φωτομπιενάλε.

* Επίσης, στο πλαίσιο του «STREET MODE FESTIVAL» μέχρι την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου το στέκι νεολαίας του Δήμου Θέρμης (Βενιζέλου 4β) θα φιλοξενεί την έκθεση του Αλέξη Φλωράκη “SKATEBOARD ART CRIMES”.

* Στη γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13) φιλοξενούνται διάφορα έργα απ’ όλη τη σαιζόν και διατίθενται σε ειδικές τιμές. Μπορείτε να επισκεφτείτε την γκαλερί και να… πετύχετε κάποιο έργο της αρεσκείας σας μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Θέατρο
* Παραστάσεις στη Σταυρούπολη δίνει με το θέατρο σκιών ο Γιάννης Χατζής. Σήμερα στις 8.30 μ.μ. τελευταίο βράδυ μικροί και μεγάλοι φίλοι του καραγκιόζη μπορείτε να απολαύσετε την παράσταση στο πάρκο Σόλωνος στην Άνω Ηλιούπολη.

Σινεμά:
* Συνεχίζονται οι προβολές ταινιών στα δημοτικά θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης.