Τα είπε ο Γιάννης Μπουτάρης (δεύτερος από δεξιά) με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΚΜ Τάσο Κονακλίδη (πρώτος από δεξιά στη φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr)
Την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι οι θέσεις του ΤΕΕ – του τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας- θα πρέπει να έχουν όχι μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά να είναι δεσμευτικές για τις αποφάσεις της κεντρικής όπως και της περιφερειακής και τοπικής εξουσίας.
Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους φορέων, επισκέφθηκε, χθες, το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο κ. Ανδρέα Κουράκη και το μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Γιώργο Δημαρέλο.
Στο σπίτι των μηχανικών, υποδέχθηκαν την ομάδα της «Πρωτοβουλίας», ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Τάσος Κονακλίδης, ενώ παρέστησαν στη συζήτηση τα μέλη της Δ.Ε. Πέτη Πέρκα, Χρυσός Καραχάλιος- Μακράκης, Κυριάκος Μουρατίδης και Πάρις Μπίλλιας.
Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι από την επομένη των εκλογών και στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», θα επιδιώξει τη διαδημοτική συνεργασία αλλά και τη συνεργασία με τους φορείς της πόλης, ώστε , αρχικά μέσα από ένα άτυπο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει και να αποκτήσει Μητροπολιτική Διοίκηση.
Ο υποψήφιος δήμαρχος, δήλωσε ότι ελπίζει στην στενή και ουσιαστική συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, καθώς πιστεύει στις αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις .
Πρώτος στόχος της «Πρωτοβουλίας» θα είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και, η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Πολεοδομίας , που θα πρέπει στο εξής να λειτουργήσει στη βάση νέων, σύγχρονων προτύπων. Για την αναδιάρθρωση της Πολεοδομίας, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια και τις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Επίσης, ο κ. Μπουτάρης επεσήμανε ότι ο οικοδομικός κλάδος θα πρέπει να στραφεί στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της πόλης, στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης αστικής ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη και την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», να υποστηρίξουν το αίτημα του Επιμελητηρίου , για νομοθετική ρύθμιση που θα «δίνει» Μητροπολιτική Διοίκηση στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, ο πρόεδρος και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έθεσαν σειρά άλλων καίριων ζητημάτων, όπως: Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης από φορέα που θα έχει την έδρα του στην πόλη. Δημιουργία του νέου συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στην έκταση που θα κατασκευασθεί το νέο εκθεσιακό. Υπεύθυνη διαχείριση του Θερμαϊκού και, γενικότερα, μέτρα για την προστασία του αστικού τοπίου και βελτίωση, κατ’ επέκταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπουτάρης επισκέφθηκε το παρακείμενο εκπαιδευτήριο, το 8ο Γυμνάσιο και το 8ο Λύκειο, τα οποία μάλιστα πρότεινε να «υιοθετηθούν» από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επειδή τα δύο σχολεία έχουν διακριθεί στο τομέα της Πληροφορικής.
Σήμερα, Σάββατο, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, θα επισκεφθεί τη λαϊκή αγορά στην Ξηροκρήνη και θα έχει επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής.