Δραματικά για όλους τους κλάδους της αγοράς είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες ΦΔΧ, ενώ υποβαθμίζεται περαιτέρω το ελληνικό brand name σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που στοιχίζει τα μέγιστα στους Έλληνες εξαγωγείς.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου, μόνο στον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου, υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις του τομέα της μεταφοράς, διαμεταφοράς και logistics επιβαρύνονται με ζημίες της τάξης των 5 εκατ.€ ημερησίως, ενώ για κάθε ημέρα συνέχισης της αποχής χάνονται 50 θέσεις εργασίας. Αν προστεθούν σε αυτές και οι ζημίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων προς την πελατεία τους (μείωση παραγγελιών, ρήτρες, κόστος λειτουργίας, μίσθωσης αποθηκευτικών χώρων και απασχόλησης προσωπικού, απώλεια πελατών, κ.λ.π.) το νούμερο γίνεται πολύ μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ η αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων δημόσιας χρήσης, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και παρατάσσοντας τα φορτηγά τους στις εθνικές οδούς, έχει δημιουργήσει για μια ακόμη φορά σοβαρά προβλήματα και ανυπολόγιστες ζημιές στις επιχειρήσεις. «Η προμήθεια πρώτων υλών στην ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία έχει διακοπεί οδηγώντας τη σε μερική ή ολική αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα υφίσταται αδυναμία αποστολής όλων των εξαγωγικών φορτίων στους πελάτες του εξωτερικού, ακόμα και αυτών που διακινούνται με άλλα μεταφορικά μέσα (πλοία, αεροπλάνο και τρένο), αφού η προώθησή τους στο τελικό σημείο αναχώρησης γίνεται με ΦΔΧ. Για ορισμένα μάλιστα προϊόντα οι επιπτώσεις είναι ακόμη χειρότερες, λόγω του ευπαθούς και εποχιακού χαρακτήρα τους, όπως η βρώσιμη ελιά, με άμεσο κίνδυνο της φθοράς και καταστροφής τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒΕ απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες φορτηγών να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, αλλά και στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις μεταφορές, σημειώνοντας ότι και η επίταξη των οχημάτων, δεν λειτούργησε, ούτε και σήμερα λειτουργεί.