Τη δυνατότητα να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη προσφέρει στους δημότες του ο Δήμος Ωραιοκάστρου, συνεργαζόμενος με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ΟΤΑ. Η συγκεκριμένη δράση, η οποία αναπτύσσεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Προστάτη, απευθύνεται στους άνδρες ηλικίας από 50 έως 75 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στα διαγνωστικά κέντρα και στις κλινικές του ομίλου «Βιοϊατρική» κατά το διάστημα από τις 20 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2010. Ο έλεγχος του PSA, μάλιστα, δεν απαιτεί προετοιμασία, αλλά γίνεται με μια απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία.
Η εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη οργανώνεται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία στον ευαίσθητο τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Βάσει σχετικών επιστημονικών μελετών, ο καρκίνος του προστάτη συνιστά σήμερα τη συχνότερη μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, η συγκεκριμένη μορφή είναι υπεύθυνη για το 9% των θανάτων από καρκίνο.
«Επειδή πράγματι η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, ο οποίος αποτελεί πανελληνίως ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, αναλαμβάνει δυναμικές πρωτοβουλίες, για να θωρακίσει την υγεία των πολιτών κάθε ηλικίας», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νικόλαος Μπάτος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, στο τηλέφωνο 2313-30.40.05.