Ένας άνθρωπος της αγοράς, πρόσωπο κλειδί στις μίζες που εισέρρευσαν από τη Siemens σε στελέχη του ΟΤΕ και οιωνεί κατηγορούμενος, μετά την έρευνα που έγινε παρουσία εισαγγελέα στο σπίτι και το γραφείο του, ο Παντελεήμονας Καράκωστας, προετοιμάζεται για τη δέυτερη κατάθεσή του στην Εξετάστική Επιτροπή της Βουλής, αφού με την πρώτη κατάφερε να στρέψει τον προβολέα της δικαιοσύνης επάνω του, με... κόλπο γκρόσο: Ενέπλεξε τον Κόκαλη...
Οι ανακριτές Μ.Νικολακέα και Ι.Φιοράκης κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας εισαγγελικού λειτουργού στο σπίτι και στο γραφείο του ηλεκτρολόγου μηχανολόγου, στο Μαρούσι και στα Εξάρχεια, αντιστοίχως κατέσχεσαν «καυτή» ατζέντα με διευθύνσεις και ονόματα εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens. Τα έγγραφα και η ατζέντα που κατασχέθηκαν (από το γραφείο του κυρίως) δείχνουν τη σχέση του με την υπόθεση. Τα ονόματα που καταγράφονται σε αυτή και οι συναντήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος είχε επαφές με στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και με πρώην στελέχη του ΟΤΕ - κι όχι μόνον!
Στα έγγραφα που κατασχέθηκαν, περιλαμβάνονται και επιστολές προς τον Σωκράτη Κόκκαλη στις οποίες ο Καράκωστας ισχυρίζεται ότι η Intracom του οφείλει χρήματα (550.000 ευρώ) καθώς όπως αναφέρει εργάστηκε στο παρασκήνιο με συνεργάτες, ώστε να περάσουν από το Δ.Σ. του ΟΤΕ οι υπερτιμολογημένες συμβάσεις Siemens και Intracom.
Ο επιχειρηματίας και αφεντικό της Intracom, στην κατάθεσή του στη Βουλή, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τα μαύρα ταμεία της siemens και ότι ουδέποτε δωροδόκησε κρατικό υπάλληλο (του ΟΤΕ εν προκειμένω) για να προωθήσει τις εμπορικές συμφωνίες της εταιρίας του.
Μόνο σημείο που έμεινε χωρίς να το διαφωτίσει, ήταν και παραμένει η περίφημη σύμβαση 8004 για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ, την ανάθεση της οποίας αποφάσισε η Οικουμενική Κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη, το 1989, υλοποιήθηκε σε βάθος δεκαετίας από την Intracom και τη Siemens από κοινού και ήταν η μεγαλύτερη δουλειά που είχε κλείσει η εταιρία του Σωκράτη Κόκκαλη εως τότε στη χώρα.
Όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι βρισκόταν στην Επιτροπή όχι για τις δραστηριότητες της δικής του εταιρίας, αλλά για ότι πιθανόν γνωρίζει για τα μαύρα ταμεία της Siemens -φυσικά για αυτά δεν γνώριζε κάτι.
Ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης, που αποπέμφθηκε αργότερα με μία περίεργη υπόθεση εις βάρος του, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής είχε χαρακτηρίσει τη σύμβαση σκάνδαλο, καθώς οι τιμές που πρότειναν και τελικά πέτυχαν Siemens και Intracom ήταν διπολάσιες από αυτές της διεθνούς αγοράς. Και τόνισε ότι οι δύο εταιρίες δεν λειτούργησαν ανταγωνιστικά, αλλά ως καρτέλ.
Προχθές, Παρασκευή, ενημερώθηκε και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Οι βουλευτές Β. Τσόνογλου του ΠΑΣΟΚ και Π. Καμμένος της ΝΔ επισκέφθηκαν τα γραφεία των ανακριτών, εξέτασαν το υλικό το οποίο είχε κατασχεθεί και παρέλαβαν τα στοιχεία που τους ενδιέφεραν, κυρίως εκείνα που δείχνουν τη σχέση του Καρακώστα με πολιτικούς οι οποίοι φαίνεται να είχαν ρόλο στην υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων με τη γερμανική εταιρεία. Από τα έγγραφα που τους προσκόμισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που διενήργησε την έρευνα, οι δύο ανακριτές εντόπισαν επίσης τον λογαριασμό κεντρικής γερμανικής τράπεζας απ΄ όπου εισέπραττε τα «μαύρα» εκατομμύρια για την Ελλάδα ο Π. Καρακώστας. Η κύρια διακίνηση γινόταν μέσω δύο λογαριασμών του σε ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, ενώ πληροφορίες οι οποίες έφθασαν στην ανάκριση κάνουν λόγο για «υπόγειο στο Χαλάνδρι,όπου μοιράζονταν μετρητά».
Σύντομα πρόκειται να κριθεί από τους ανακριτές πότε και με ποια ιδιότητα θα κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο Π. Καρακώστας, ο οποίος υπό την απειλή του ποινικού ελέγχου θα πιεστεί να αποκαλύψει σε ποιους έδινε χρήματα, είτε σε μετρητά είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών.