Εκφράζει απλώς τις σκέψεις του, όπως λέει ο Μάθιου Νίμιτς, όμως οι σκέψεις αυτές μετατρέπουν ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, σε διμερές ζήτημα! Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, όπως ανέφερε, διαπιστώνει ότι υπάρχει αυξημένο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Επίσης ανέφερε ότι δεν υπέβαλε νέα πρόταση: Δεν υποβάλλω νέες προτάσεις. Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, έκανα προτάσεις στα δύο μέρη, οι οποίες δεν τα ικανοποιούσαν πλήρως, όμως νομίζω ότι κάποιες από τις ιδέες άξιζε τον κόπο που τις συζητήσαμε και για τον λόγο αυτό αισθάνομαι ικανοποιημένος. Ας επιτρέψουμε να συνεχισθεί η διαδικασία και να δούμε πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
Σε ερώτηση αν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι αρκετό ώστε οι δύο πλευρές να βρουν λύση μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι ποτέ δεν θέτει προθεσμίες, διότι, όπως είπε, αυτές δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση και δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες.
«Ασχολούμενος με το ζήτημα αυτό επί πολλά χρόνια, νομίζω από το 1994, θα έλεγα ότι βλέπω έναν διάλογο που μου δημιουργεί ρεαλιστικές προσδοκίες ότι μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με την οποία τα δύο μέρη θα αισθάνονται ότι έχουν εκπληρώσει τους εθνικούς στόχους τους και θα προστατεύσουν την εθνική υπερηφάνεια τους», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.