Τα ψάρια βγήκαν στη στεριά

(φωτογραφία Χρ. Νικολαΐδη)

Φαινόμενο, μεν, ανεξήγητο, όμως, όχι... Το ότι γέμισε η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης ψάρια, το βράδυ της Δευτέρας, 27 Σεπτεμβρίου 2010, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Συμβαίνει κάθε φορά που μικρότερα ψάρια... στριμώχνονται από μεγαλύτερα!
Ο ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας και Ιχθυοπαθολογίας ΑΠΘ Γιώργος Φώτης κάνει λόγο για το λεγόμενο «κυνηγητό» των ψαριών αλλά και τις περιβαλλοντικές αιτίες του φαινομένου αναπήδησης των ψαριών. Όπως τόνισε πρέπει να ληφθεί δείγμα του νερού και να εξεταστεί χημικά για τυχόν ύπαρξη τοξικών ουσιών.
Ιχθυολόγοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται τα νερά του Θερμαϊκού να είναι φτωχά σε οξυγόνο, ιδιαίτερα κοντά στο κρηπίδωμα της παραλίας και τα ψάρια, να ασφυκτιούσαν και να πηδούσαν έξω από το νερό. Ψαράδες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο, καθώς μεγάλα ψάρια κυνηγούν τα μικρά και τα αναγκάζουν να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, τα... ιπτάμενα ψάρια κατέληξαν στα χέρια οικονομικών μεταναστών οι οποίοι τα μάζεψαν για... δόλωμα, όπως υποστήριζαν.