Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΑΡΟΥ

Το μέτρο της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους είναι ήδη πραγματικότητα από την 1η Σεπτεμβρίου. Η Δημοτική Αστυνομία καλείται για άλλη μια φορά να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να υπερασπιστεί το νόμο, αφού έχει επιφορτισθεί με την αρμοδιότητα των σχετικών ελέγχων. Για άλλη μια φορά η Πολιτεία μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αριθμητικές δυνατότητες των Υπηρεσιών της να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα.
Οι σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, όπως αυτή που φέρνει ο νέος νόμος, απαιτούν προπάντων έναν προνοητικό σχεδιασμό και έναν πλήρη συντονισμό των δράσεων των φορέων που εμπλέκονται στο εγχείρημα. Αυτό περιμένουμε όλοι από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό χρειάζεται σήμερα και η ίδια η κοινωνία που εμφανίζεται πρόθυμη να υποστηρίξει τα νέα μέτρα. Αν στηριχθεί θεσμικά, με τη σωστή οργάνωση και χωρίς πισωγυρίσματα, η διάθεση της κοινωνίας να συμμετέχει, τότε μπορεί ο νέος νόμος να τύχει της καθολικής αποδοχής των πολιτών, ακόμη και των ίδιων των καπνιστών που δεν παύουν να είναι πρώτα απ’ όλα συνειδητοποιημένοι πολίτες.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η 1η Σεπτεμβρίου είχε προβλεφθεί ως ημερομηνία έναρξης των μέτρων, πολλούς μήνες νωρίτερα ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες επιβολής του μέτρου δεν σκόνταψαν στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά στην έλλειψη ετοιμότητας από την πλευρά της Πολιτείας.
Σε πολλά μέχρι σήμερα άρθρα μου έχω τονίσει την πάγια αρχή της Δημοτικής Αστυνομίας να προτάσσει την πρόληψη έναντι της καταστολής. Οι παράλληλες με το έργο μας κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσουμε (κυκλοφοριακή αγωγή, κοινωνική ευαισθησία, συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις) αποδεικνύουν την πίστη μας στην πρόληψη με την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας.
Είμαστε αισιόδοξοι πως η κοινωνία θα στηρίξει πρώτη τα νέα μέτρα καθιστώντας αχρείαστη τη δική μας παρέμβαση. Είμαστε αισιόδοξοι πως και αυτή τη φορά οι συμπολίτες μας θα βοηθήσουν με τη στάση τους το έργο μας, συνειδητοποιώντας πως η δημόσια υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που αξίζει να προστατευθεί.

* Ο Θεόδωρος Αθανάσαρος είναι αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης