Διέψευσε την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου της 75ης ΔΕΘ (φωτογραφία Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr)
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δε θα υπάρξει, τελικά, αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, επειδή δεν υπάρχει ο μηχανισμός που θα εξασφαλίσει πως θα πληρώσουν την αύξηση οι έχοντες και κατέχοντες. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη τύπου πυ δίνει, ως αυτήν την ώρα (14.00). Όσον αφορά τα σενάρια για τη μεταπήδησή του στον ΟΗΕ, τόνισε:
"Με έχετε δει να φυγομαχώ ποτέ; Δε θα φύγω και δε θα φυγομαχήσω! Άλλοι το κάνουν", είπε και πρόσθεσε πως θα είναι ταγμένος στην υπηρεσία της χώρας.
"Θέλουμε και μεγαλύτερη ευημερία και καλύτερες συντάξεις και μεγαλύτερους μισθούς", υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Μίλησε, πάλι, για "πατριωτική ευθύνη να σώσουμε τη χώρα", υποσχόμενος ότι "με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμβάλουν οι έχοντες και οι κατέχοντες".
Σε ερώτηση για το περίφημο "λεφτά υπάρχουν" υποστήριξε ότι η χώρα "είναι μπροστά" στο στόχο της και στο τέλος του έτους "θα έχουμε μειώσει το 40% του ελλείμματος. Όσο πηγαίνουμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε:
"Το να πληρώνεις το φόρο είναι βασικό στοιχείο αλληλεγγύης και για να πάει καλά αυτή η χώρα".
Σε μια απάντηση - μαμούθ ζήτησε να μην κάνουν τα ΜΜΕ "ακατάσχετη μετρολογία". Όπως είπε "κατανοώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον τηλεθέασης, όμως δημιουργούν φόβο και πανικό. Δεν μπορεί επειδή κάποιος φορέας έκανε μια πρόταση, να θεωρείται δεδομένο και απόφαση της κυβέρνησης", τόνισε και έφερε το παράδειγμα της απόσυρσης. Και πρόσθεσε πως "ό,τι λεγεται στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζεται στο εξωτερικό"...

Ανασχηματισμός
Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός είπε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πολύ καλή πορεία, αλλά "εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να λέμε ότι κάθε μέρα θα βελτιωνόμαστε. Νομίζω ότι αυτή η ευκολία του μαύρου άσπρου καθόλου δε διατυπώνει τις όποιες διαδικασίες έχουμε ακολουθήσει", πρόσθεσε.
Επεμεινε πως η κυβέρνησή του έχει λιγότερα υπουργεία από άλλα του παρελθόντος και υπερασπίστηκε τις πολλές επιτροπές λέγοντας πως είναι αναγκαίος ο έλεγχος. "Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη... στελεχειακή στελέχωση", είπε!

Έλλειμμα
Στην ερώτηση για τη νέα επίσκεψη της τρόικας που, όπως ακούγεται θα ζητήσει νέα μείωση μισθών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως "η στάση πληρωμών θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας" και "τότε ήταν που δε θα μιλάγαμε για τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά για τον 4ο και τον 5ο". Όπως υποστήριξε "αυτό αποφύγαμε. Κάναμε ό,τι κάναμε, για να μη μπούμε σε μία λογική χρεωκοπίας"¨.
Επέμεινε πως "δεν υπάρχουν νέα μέτρα" αλλά αυτά που επιβάλει το μνημόνιο και "οι προτεραιότητες που εμείς θέτουμε. Δε μας έχει πει κανένας να μην κάνουμε αλλαγές στην παιδεία. Εμείς θέλουμε και θα κάνουμε αλλαγές στην Παιδεία". Τόνισε πως "με το ρυθμό που πηγαίνουμε και τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει θα φθάσουμε στο στόχο. Κιαυτός είναι ένας άθλος, για οποιαδήποτε κυβέρνηση, περισσότερο για μια ελληνική κυβέρνηση". Και υπογράμμισε:
"Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα μείωση μισθού. Γι αυτό λέω προσοχή στο τι λέμε"!

Πάγκαλος
"Οι αποφάσεις μου δεν έχουν σχέση με πρόσωπα" ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου. Είπε πως "όλοι έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλος -και ο κ. Πάγκαλος. Τις λεπτομέρειες θα τις δείτε μόλις δημοσιευτούν".

Φόροι και χαμηλά εισοδήματα
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι μίλησε για μείωση φόρων ΜΟΝΟΝ για τα κεφάλαια που επανεπενδύονται. "Εάν πλήρωνε ο φορολογούμενος σωστά τους φόρους του δε θα είχαμε ελλείμματα, δεν θα είχαμε μνημόνιο, αλλά θα είχαμε χαμηλότερους συντελεστές. Το ίδιο και με τις εισφορές και τα ταμεία", είπε. Μίλησε για πάνω από 1.000.000 Έλληνες που έχουν ανοικτές υποθέσεις με την εφορία και επέμεινε: "Λεφτά υπάρχουν. Το θέμα είναι πού πάνε. Αν πάνε στη φοροδιαφυγή, στη σπατάλη, βεβαίως δε θα ΄χουμε να πληρώσουμε".
Έκανε, πάλι, λόγο για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, χωρίς κάτι συγκεκριμμένο, ξεχνώντας τα χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, χρειάστηκε νέα παρέμβαση για να πει, μόνον:
"Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους". (σ.σ. πάνε οι χαμηλόμισθοι... Τους χάσαμε στην ... πορεία)

ΔΝΤ
"Ήμασταν αναγκασμένοι και τον χρειαζόμασταν" έναν τέτοιο μηχανισμό. "Δεν ξέρω για ποια Ελλάδα θα μιλούσαμε διαφορετικά" επέμεινε, σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πως "αν υπήρχε η τόλμη αυτές οι αλλαγές να γίνουν νωρίτερα" δε θα φθάναμε σ αυτό το σημείο και βρήκε την ευκαιρία για μια ... μίνι επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν διαψεύδει τη φημολογία για την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρωθυπουργός είπε πως "δεν πήρε απόφαση για αύξηση η κυβέρνηση. Δεν είναι απόφαση", είπε. Συνδύασε το θέμα με την αύξηση σε έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων του ΦΠΑ. "Λέμε αυτό το ένα δισ. που θα εξοικονομούσαμε από την αύξηση του ΦΠΑ, θα το βρούμε από αλλού", παραδέχτηκε και πρόσθεσε, επίσης, πως υπήρχε το συγκεκριμένο σενάριο γαι την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Μπερδεύοντας κάπως τα λόγια του, προσπάθησε να εξηγήσει τη διαφορά πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, θύμισε το θέμα της επιδότησης του πετρελαίου και άφησε νεφελώδες το θεμα, προσθέτοντας πως "θα επιβαρυνθούν οι έχοντες και κατέχοντες". Πρόσθεσε πως "δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αν δεν υπάρξει ο απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου", που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Επανέλαβε την έκκλησή του στα ΜΜΕ να μη διασπείρουν πανικό.

Κράτος και πολίτης
"Ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος", παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως "αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες με διασταυρώσεις, με την άμεση αντίδραση στον φοροφυγά όπου τον βρίσκαμε, με το να μπει τελικά, φυλακή κι ένας από το σύστημα υγείας λόγω φοροδιαφυγής, με το να ελέγχουμε και πια με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ακόμη και τα τεκμήρια διαβίωσης (...) ζητάμε και απαιτούμε οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν το μερίδιό τους δίκαια. Βεβαίως θα χρειαστεί ο μηχανισμός που θα εφαρμόσει το δίκαιο σύστημα".
Μίλησε πάλι για προσπάθεια να γίνει ένα κράτος δίκαιο, με διαφάνεια, με μεταφορά τεχνογνωσίας από όλες τις χώρες της ευρώπης (σ.σ. με νέους ξένους συμβούλους, ίσως;) και τόνισε πως "αυτό προχωρά πολύ πιο γρήγορα".

Το ακριβές αντικείμενο των υπουργείων
Για την καθυστέρηση των προεδρικών διαταγμάτων των υπουργείων, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως "τα υπουργεία υπάρχουν" και "οι υπουργοί ασκούν τις αρμοδιότητές τους". Όπως είπε "μόλις οι αρμοδιότητες αλλάξουν θα... αλλάξουν". Ισχυρίστηκε πως "είναι μύθος" το ότι τα υπουργεία είναι ακέφαλα επειδή οι υπουργοί δεν έχουν αντικείμενο.
"Σε πολύ λίγες μέρες θα έχετε και δημοσίως τις αρμοδιότητες για να τις δείτε", είπε...

Δημοψήφισμα για το ΔΝΤ
"Νομίζω ότι θα βάζαμε την Ελλάδα σε μια περιπέτεια για ένα προφανές -όχι ερώτημα- αλλά σε μία προφανή απάντηση", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου όταν τον ρώτησαν για ποιον λόγο δεν έθεσε σε δημοψήφισμα το μνημόνιο.
Σε νέα ερώτηση για τη συνταγή του ΔΝΤ που "ήταν μία: φόροι και πάλι φόροι", και το αν η κυβέρνηση έχει, τελικά, κάποια ιδέα να ξεπεράσει την κρίση με άλλον τρόπο και να συγκρουστεί με τους -κατά Πάγκαλον- "φον φούφουτους" ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί με τον καθένα για το καλό της χώρας. "Δεν είναι παντού, όπως κακώς είπατε ότι υπάρχει η παρουσια του ΔΝΤ, υπάρχει, υπάρχουν χώρες που πήγαν καλά -δείτε τη Βραζιλία. Σας είπα δε θα υπάρξει το μέτρο με τη θέρμανση, γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός. Ούτε θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά στρώματα με αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ", πρόσθεσε.