Στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 66 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη του 1944, στο οποίο 149 κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο από τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα και ο δήμος της περιοχής διοργανώνει ένα πενθήμερο πολιτιστικό αφιέρωμα, από τις 29 Αυγούστου ως και τις 2 Σεπτεμβρίου.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν με τη συναυλία του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στο προαύλιο του Πέτρινου Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, ενώ το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση αρχιερατικού μνημόσυνου.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος έχει ρίζες στον Δήμο Χορτιάτη, θα τιμηθεί ως επίτιμος δημότης και παράλληλα, μέσα από τα τραγούδια του θα καταθέσει το δικό του φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης σημειώνει: «Ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα διοργανώνουμε εκδηλώσεις, ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να διατηρήσουμε τα ιδανικά που εξέπεμψε η θυσία τους ζωντανά μέσα στις ψυχές μας. Η θυσία τους αποτελεί για μας οδηγό, ώστε σε ταραγμένες εποχές για την ανθρωπότητα να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, να προασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να πορευόμαστε με ειρήνη, ενότητα και εθνική ομοψυχία. […] Είναι ιδιαίτερη τιμή για την ιστορία του τόπου μας ότι 66 χρόνια μετά ένας μεγάλος Έλληνας τραγουδοποιός όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, με ρίζες από το Ασβεστοχώρι, την έδρα του Δήμου μας, θα μας τιμήσει με την συναυλία που θα δώσει».

Πληροφορίες: Προαύλιο πέτρινου Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη, Θεσσαλονίκη, είσοδος ελεύθερη.