Εκτός καλαθιού, το ψωμί. Μέσα στο καλάθι το ψωμάκι...
Μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εξαγωγές σιτηρών, οι τιμές βρέθηκαν στις διεθνείς αγορές στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς, με αποτέλεσμα οι αλευροβιομήχανοι να ανακοινώσουν αύξηση στις τιμές των αλεύρων. Σύμφωνα με δηλώσεις στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δημήτρη Χαλάτσογλου, «οι αυξήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει κάποιοι κυμαίνονται από 20%- 25%».
Πριν από λίγο δυο πρόεδροι άλλων ενώσεων αλευροβιομηχάνων, δήλωσαν πως δεν πρότειναν στα μέλη τους να αυξήσουν την τιμή των αλεύρων, αλλά απλά διατύπωσαν, σε ανακοινώσεις, την άποψη πως "η αύξηση της τιμής των αλεύρων, εφόσον αυξηθεί η τιμή του σταριού, είναι επιβεβλημένη"!
Την ελπίδα ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα σιτηρά και θα επανέλθουν οι τιμές σε λογικά πλαίσια για τους καταναλωτές και αγρότες, εκφράζει ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων. Όπως αναφέρει, «δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά».
Από την πλευρά του ο παραγωγός σιτηρών και αγρότης Βοιωτίας, Γιάννης Βάγγος, διερωτήθηκε μέσω του ΣΚΑΪ «πώς είναι δυνατόν τον περασμένο μήνα να μιλάμε για αυξήσεις, όταν τον προηγούμενο μήνα πουλήσαμε σιτάρι προς 0,10 λεπτά του ευρώ;» και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση στην τιμή του ψωμιού καθώς το σιτάρι έφυγε από τους παραγωγούς φθηνά.
Στο δελτίο του MEGA, επίσης, ο γενικός γραμματέας εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις αυτήν τη στιγμή και ότι γίνονται έλεγχοι.