Αφιερωμένη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον ελληνισμό της Πόλης ήταν η ημίωρη εκπομπή που προέβαλε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Εάν οι νόμοι της Τουρκίας, τα δημογραφικά και οι συμπεριφορές της δεν αλλάξουν, η Αυτού Παναγιότης ο Βαρθολομαίος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης" αναφέρεται στην αρχή της εκπομπής.
"Είμαστε μια μικρή χριστιανική μειονότητα -επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης- έχουμε υποφέρει πολύ εξαιτίας της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης".
Στο αφιέρωμα του CΝΝ αναδεικνύεται η παρέμβαση του τουρκικού κράτους στην εκλογή του πνευματικού ηγέτη των 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων, καθώς η Άγκυρα μπορεί να προβάλει βέτο για οποιονδήποτε υποψήφιο, που πρέπει ωστόσο να είναι Τούρκος υπήκοος.
"Πρόκειται για μια ανάμιξη των αρχών, της κυβέρνησης στην εκλογή του Πατριάρχη। Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η εκλογή του Πατριάρχη είναι εντελώς ελεύθερη. Δεν είναι" υποστήριξε ο κ. Βαρθολομαίος. Και συνέχισε ότι: "Απορρίπτω την άποψη, την πιθανότητα, να μας μεταχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας της διαφορετικής πίστης μας, σε ένα κοσμικό κράτος. Είμαστε Τούρκοι υπήκοοι, θέλουμε να απολαμβάνουμε τα πλήρη δικαιώματά μας".