Ένα... σημείωμα με ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, λες και ήταν ψιλικατζίδικο, βρήκαν στην πόρτα του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι χρειάστηκε να μεταβούν εκεί για εκδίκαση υπόθεσης! Κι αυτό επειδή οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες -ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα λύθηκε με παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, όμως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την "εικόνα αποδιοργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών" που, σύμφωνα με τους δικηγόρους, εμφανίζεται το διάστημα των θερινών διακοπών ιδιαίτερα στο επίπεδο της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βασιλικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, εφέτος η γραμματέας του Ειρηνοδικείου χωρίς να έχει προηγούμενα ενημερωθεί ο Σύλλογος, πήρε άδεια, μετά από ενδοϋπηρεσιακή «συμφωνία» ώστε να αναπληρώνουν από το διάστημα 25.6 μέχρι και 23.7.2010 εναλλάξ δύο δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης.
Οι υπάλληλοι αυτοί όμως τις πιο πάνω ημέρες δεν ήταν στη θέση τους, διότι ασκούσαν τα καθήκοντά τους σε άλλες υπηρεσίες στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, και εξυπηρετούσαν- εκτός από κάθε Πέμπτη, όπου είχαν φυσική παρουσία στο Ειρηνοδικείο Βασιλικών -κατόπιν «ραντεβού» τους δικηγόρους μεταβαίνοντας μαζί τους στο Ειρηνοδικείο Βασιλικών.
Μάλιστα, δικηγόροι που χρειάστηκε να επισκεφθούν το Ειρηνοδικείο Βασιλικών βρέθηκαν μπροστά σε «αμπαρωμένες πόρτες» πάνω στις οποίες είχε τοποθετηθεί ένα απλό σημείωμα που ανέγραφε: «Τηλεφωνείστε στον αρ. .....» και παρέθετε έναν αριθμό τηλεφώνου.
Σύμφωνα με τον Δ.Σ.Θ., "το γεγονός ότι δεν υπήρχε συνεχής φυσική παρουσία ενός υπαλλήλου τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, που αποτελεί δημόσια υπηρεσία και επιβάλλεται να λειτουργεί συνεχώς, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρα μέριμνα για κανονική απόσπαση ενός δικαστικού γραμματέα οφείλεται τόσο στην δραματική έλλειψη προσωπικου, η οποία θα γίνεται ακόμα περισσότερο αισθητή στο μέλλον, αλλά και στην έλλειψη έγκαιρης συνεννόησης τόσο με το Δικηγορικό Σύλλογο, όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με την μορφή πχ της απόσπασης ενός υπαλλήλου".
Τελικά, έστω και με καθυστέρηση, ύστερα από έντονο διάβημα του Προέδρου του ΔΣΘ προς το αρμόδιο Υπουργείο και με πρωτοβουλία του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Γ. Δημήτραινα, στάλθηκε το με αρ. πρωτ. 7159/20.7.2010 έγγραφό του με το οποίο ζητά από την Πρόεδρο του Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Εφετείου Θεσσαλονίκης να διερευνηθεί η δυνατότητα απόσπασης ενός δικαστικού Γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Βασιλικών.
"Η ενέργεια αυτή όμως ήταν πρωταρχικά υποχρέωση των αρμοδίων δικαστικών υπηρεσιών και όχι του Δικηγορικού Συλλόγου", τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Θ., Μ. Λαμτζίδης. Και προσθέτει: "Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΣΘ ζητά την ταχεία και με κατεπείγοντα τρόπο αντιμετώπιση της κατάστασης, εδώ και τώρα"!
Με ανακοίνωσή του, ο Δ.Σ.Θ., αξιώνει "από σήμερα, και όχι την τελευταία στιγμή, σοβαρό προγραμματισμό, και συνεχή διαβούλευση των αρμοδίων δικαστικών υπηρεσιών με το Δικηγορικό Σύλλογο. Τέτοια κατάσταση με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους , δε θα γίνεται πλέον ανεκτή από το Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος θα προβεί ακόμα και σε ένδικα μέσα κατά των αρμοδίων".