Το στίγμα των προθέσεών του ως προς τις οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, έδωσε ο νέος διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Εάν ο νόμος ορίσει ‘λουκέτο’ σε επιχειρήσεις που δεν θα έχουν καλύψει τις εισφορές τους, θα υπάρξει ‘λουκέτο’», δήλωσε και κάλεσε ιδιώτες και επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ να διευθετήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως τις 15 Οκτωβρίου, εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που δίνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.
Υπενθυμίζεται ότι το συσσωρευμένο χρέος από ιδιώτες και δημόσιες επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Όσοι επιχειρηματίες ρυθμίσουν τα χρέη του εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 80%, ενώ όσοι το κάνουν σε 36 ή 48 μήνες, θα έχουν απαλλαγές.
Για το ίδιο θέμα μίλησε την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο πρώην διοικητής του Ιδρύματος, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος τόνισε ότι για να εισπραχθούν τα χρήματα που οφείλονται στο ΙΚΑ, θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Οργανισμού.
Η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του Οργανισμού θα ενισχυθεί, αφού σε αυτόν σταδιακά θα υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι. Άλλωστε από την 1/1/2011 στο ΙΚΑ θα υπάγονται και οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι .