«Καίριο πλήγμα δέχονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι της χώρας εξαιτίας και της αδράνειας και αδιαφορίας που επιδεικνύει, εδώ και μήνες, η κυβέρνηση για θέματα του πρωτογενούς τομέα», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.
Η καθήλωση των τιμών των σιτηρών μέχρι και το προηγούμενο 10ήμερο κάτω από τα 0,12 ευρώ το κιλό είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί δημητριακών (σιτάρι σκληρό-μαλακό, κριθάρι) να πωλήσουν τη σοδιά τους την περίοδο του αλωνισμού κάτω από το κόστος παραγωγής. Όμως, από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός και οι σοδειές των γεωργών συγκεντρώθηκαν στις αποθήκες των μεσιτών και των εμπόρων, οι τιμές των σιτηρών άρχισαν να ανεβαίνουν.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, Γ. Κασαπίδη, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των δημητριακών και των ζωοτροφών, «παρά τις επανειλημμένες πιέσεις, η κυβέρνηση δεν κατέβαλε στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ως όφειλε, τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να αγοράσουν φθηνές ζωοτροφές απ΄ ευθείας από τους γεωργούς την περίοδο του αλωνισμού. Η καθυστέρηση αυτή της κυβέρνησης για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης και η επίδειξη παντελούς αδιαφορίας γύρω από τις εξελίξεις στην αγορά των σιτηρών και των ζωοτροφών πλήττει σοβαρά, τόσο το εισόδημα των παραγωγών, όσο και την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας. Με δυο λόγια από τη στάση αυτή της κυβέρνησης ευνοημένοι βγαίνουν οι μεσίτες και οι εισαγωγείς σιτηρών και ζημιωμένοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της χώρας».
Ο κ. Κασαπίδης, υποστηρίζει ότι «Η κυβέρνηση, αν ήθελε ν΄ αφουγκραστεί το πρόβλημα και να προλάβει τις εξελίξεις αυτές, θα μπορούσε να προκαταβάλει την εξισωτική αποζημίωση στους δικαιούχους και να γίνουν εμπορικές πράξεις σε καλύτερες τιμές σιτηρών για γεωργούς και κτηνοτρόφους την περίοδο του αλωνισμού. Επίσης, η οργάνωση συστηματικής παρακολούθησης και έγκαιρης ενημέρωσης για τις διαφαινόμενες εξελίξεις, αναλόγως και των καιρικών και χρηματιστηριακών συνθηκών στις χώρες παραγωγούς σιτηρών και την παγκόσμια Αγορά, θα μπορούσε ν΄ αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση προς όφελος των παραγωγών. Την ευθύνη για όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει και δεν έγιναν, φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση η οποία, εδώ και 10 μήνες, επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία και ασυνέπεια ως προς στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους Έλληνες αγρότες», καταλήγει.