Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέχρι τις 23 Αυγούστου το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου (μπορείς να συμμετέχεις με κλικ εδώ). Η σημαντικότερη τομή ως προς τις μορφές ενίσχυσης αφορά στο φορολογικό κίνητρο, όπου τροποποιείται τόσο ο τρόπος ενίσχυσης όσο και η επιλεξιμότητα των σχεδίων που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η σημαντικότερη τομή ως προς τις μορφές ενίσχυσης, που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, αφορά στο φορολογικό κίνητρο, όπου τροποποιείται τόσο ο τρόπος ενίσχυσης όσο και η επιλεξιμότητα των σχεδίων, που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό.
Οι προτάσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα.
Εξαιρούνται κλάδοι με δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία, και άλλοι που αφορούν στην παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως, εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.
Η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σε τέσσερις φάσεις με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση.
Για όλα τα επενδυτικά σχέδια τηρούνται τα όρια του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2007-2013 αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η περιφερειακή σύγκλιση, ανάλογα με το κατά κεφαλή ΑΕΠ κάθε νομού.
Ο νέος νόμος προβλέπει, πέρα από τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών, ενέργειες που διασφαλίζουν την προαγωγή της διαφάνειας: Σύσταση Σώματος Εσωτερικών Ελεγκτών και Συμβούλιου Παρακολούθησης & Αξιολόγησης της Εφαρμογής του Νόμου, αλλά και ανάρτηση και παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται ακόμη ότι στο νέο νόμο αυξήθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του επενδυτικού σχεδίου στα 200.000 ευρώ, δεδομένου ότι επενδύσεις χαμηλότερες δύναται να καλυφθούν από άλλα αναπτυξιακά εργαλεία.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΑΝ και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός, Λούκα Τ. Κατσέλη, η ετήσια εκταμίευση για το 2011 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 1,3-1,7 δισ. €, για το 2012 στο ποσό των 1,5-2 δισ. € και για το 2013 στο ποσό των 1,5-2 δισ. €. Για την περίοδο 2011-2013 προβλέπεται, δηλαδή, η συνολική εκταμίευση του ποσού των 4,3 - 5,7 δισ. €.

Δες το σχέδιο νόμου με κλικ εδώ.