Την εξασφάλιση κονδυλίων, ώστε να συνεχιστεί η καταπολέμηση των κουνουπιών, με τους αεροψεκασμούς, στο νομό Θεσσαλονίκης, ζητά από τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παν. Ψωμιάδης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, γι αυτόν το λόγο, στη νομαρχία. Το αίτημα για τη χορήγηση των απαιτούμενων χρημάτων εκφράζει η νομαρχία με επιστολή προς τη Γ.Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.
Στην επιστολή ο κ. Ψωμιάδης ζητά την άμεση έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αντινομαρχία Υγείας υπό την προεδρεία της αρμόδιας Αντινομάρχη Αθηνάς Αηδονά.
Στη σύσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Δ. Βαλσαμάκης), της Κοινής Επιτροπής Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών Νομού Θεσσαλονίκης (Λ. Παρασκευαϊδης, Γεωπόνος ΤΕΔΚ μέλος της Επιτροπής), της Επιστημονικής Επιτροπής Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών Νομού Θεσσαλονίκης (Γρ. Καλαμπόκας, Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος, μέλος, Σ. Κουρτίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας ΝΑΘ, μέλος, Α. Μαρμαγιάς, ΕΔΥ Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας ΝΑΘ, μέλος, Χρ. Καπούλα, ΕΔΥ Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Υγείας ΝΑΘ, μέλος), της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (Β. Παπαβασιλείου, Γενικός Διευθυντής, Γ. Πετρίδης, Υπεύθυνος Τμήματος Προγραμματισμού, Γ. Ζιάγκας, Υπεύθυνος Παρακολούθησης Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στη Δ. Θεσσαλονίκη), ο Δήμαρχος Χαλάστρας Γ. Ουζούνης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αχ. Χαντές, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αξιού Ι. Αραμπατζής, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Αθανασίου Γ. Κοσκινάς, καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών (Χ. Τίτης, Πρόεδρος, Ελ. Κουμλελή, Βιολόγος, Διευθύντρια).
Στην επιστολή του, ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει πως η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά την ταυτοποίηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη αυτή, ως λύσεις στο πρόβλημα με τα κουνούπια, προτάθηκαν τα εξής:
1) Συνέχιση και εντατικοποίηση του ήδη υλοποιούμενου προγράμματος παρακολούθησης και καταπολέμησης στο περιαστικό και φυσικό σύστημα και στους οικισμούς, τουλάχιστον μέχρι και τις 15/9/2010 στη ΔΕυτική Θεσσαλονίκη.
2) Ταυτόχρονη έρευνα για τον εντοπισμό πιθανόν μολυσμένων κουνουπιών (είδος κουνουπιών) και ύπαρξη αυτών στο Νομό Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
3) Άμεση διασφάλιση άδειας για ευρύτερη εφαρμογή καταπολέμησης ακμαίων κουνουπιών από αέρος, με βάση τα επιτυχή αποτελέσματα του τριετούς προγραμματισμού.
4) Άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο σύνολο του Νομού Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης.
"Με δεδομένη την κοινωνική σας ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για το Νομό Θεσσαλονίκης, σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την άμεση έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίηση των παραπάνω. Είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας", καταλήγει στην επιστολή του ο ο νομάρχης.