Αντιγράφω από το οικονομικό site Σοφοκλέουςin: Ο "εφιάλτης" των 1.400 μονάδων επανεμφανίζεται στο ΧΑ, μετά τη νέα σημερινή πτώση, που απομακρύνει τους βασικούς δείκτες από τις περιοχές έσχατων στηρίξεων και ενισχύει τις πιθανότητες επιβεβαίωσης του πλέον απαισιόδοξου σεναρίου.
Μετά από μία ανεπιτυχή απόπειρα αντίδρασης που δημιούργησε φρούδες ελπίδες και αύξησε τον αριθμό των εγκλωβισμένων, η αγορά βυθίστηκε σε δίνη πιέσεων, εν αναμονή απογοητευτικών αποτελεσμάτων εξαμήνου από τον τραπεζικό τομέα. Σε χαμηλά ημέρας όλοι οι δείκτες, -3,6% ο τραπεζικός. Αρνητικό κλίμα και στα διεθνή χρηματιστήρια.
Ορατός πλέον ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καθίζησης και επιστροφής στα χαμηλά έτους, με πρώτο στόχο τις 1.430 μονάδες, όπου οριοθετείται η επόμενη περιοχή ισχυρής στήριξης.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αύριο η Τρ. Πειραιώς και την Παρασκευή η Εθνική.
Η ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από μεγαλομεσαίες εταιρίες κατά το τελευταίο διήμερο, επιβάρυνε το κλίμα και επέτεινε τις ανησυχίες για την εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών σε συνθήκες ύφεσης, μειωμένης ζήτησης και έλλειψης ρευστότητας.
Οι φόβοι για περαιτέρω δραματική συρρίκνωση της κερδοφορίας αντιστάθμισαν σήμρα τη θετική επίδραση από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την Ελλάδα.
Η προσοχή θα στραφεί τώρα στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, οι μετοχές των οποίων έχουν μεγάλη συμμετοχή στους βασικούς δείκτες και κατά κανόνα δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.
Τα τραπεζικά χαρτιά έδωσαν τον τόνο και στη σημερινή συνεδρίαση, δεχόμενα ισχυρές πιέσεις, που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, με αποτέλεμα ο κλαδικός τους δείκτες να καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,6%).
Ο ΓΔ κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό +1,37% (1.564,2 μονάδες). Τελικά έκλεισε σε χαμηλό ημέρας, στις 1.516,46 μονάδες, με απώλειες 1,80%