Δε θα διστάσει να... δώσει μάχη
η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό
Με 5.000 μετατάξεις καθηγητών σε σχολεία και με 300 υπαλλήλους λιγότερους στο υπουργείο Παιδείας, ξεκινά η εφετινή σχολική χρονιά. Η ίδια η υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, τη χαρακτήρισε "δυσκολότερη σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά", καθώς –όπως παραδέχτηκε- υπάρχει μειωμένος στο μισό αριθμός διορισμών και μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων.
Πρόσθεσε πως τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες επανέρχονται στα σχολεία και ενδεικτικά ανέφερε πως το ίδιο το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει με 300 υπαλλήλους λιγότερο. Συμπλήρωσε ακόμα ότι κατόπιν συνεννοήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών στα σχολεία.
Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ακόμα ότι έγινε εξορθολογισμός ούτως ώστε, να μην υπάρχουν κενά, αλλά συγχρόνως να μην υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί. Στις 5 Σεπτεμβρίου καταβάλλεται προσπάθεια κάθε σχολείο να διαθέτει κάρτα, στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός μαθητών, αλλά και ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα.
Είπε ακόμα πως δεν θα ανεχθεί ανομίες στο χώρο της Παιδείας. Επανέλαβε επίσης ότι θα αυστηροποιηθεί η κατάσταση με τις απουσίες των μαθητών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί το σχολείο να εμφανίζει την εικόνα διάλυσης μετά το Πάσχα.
Ηδη, λειτουργεί στο υπουργείο Παιδείας ειδική επιτροπή η οποία σε καθημερινή βάση θα εξετάζει την επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη διανομή των βιβλίων, τη μεταφορά των μαθητών και την καθαριότητα των σχολείων.
Οσον αφορά τα βιβλία, η υπουργός δήλωσε ότι υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ενώ τόνισε ότι σήμερα δίδονται οδηγίες στους 116 νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα νέα μέτρα που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο, στα 800 ολοήμερα δημοτικά κλπ.