Βουλευτές δημοτικών διαμερισμάτων δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει, σήμερα, η εφημερίδα το Βήμα, οι αλλαγές αυτές «φωτογραφίζουν» και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο νόμος για τον «Καλλικράτη», αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα σχηματιστεί ο επόμενος εκλογικός νόμος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι στις δημοτικές εκλογές δεν θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου, αλλά απ' όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα δημοτικά διαμερίσματα, όπως θεωρούνται οι υπό συνένωση «καλλικράτειοι δήμοι». Για τους οκτώ δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων (δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Περιστέρι, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λάρισα, και την Καλλιθέα) οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων θα κατανέμονται στα όρια των παλαιών δημοτικών διαμερισμάτων.
Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, το οποίο θα αποτελεί παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας.
Σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής που έχει συστήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης για το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, στη Θεσσαλονίκη (και στις δυο εκλογικές περιφέρειες) οι 14 μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχούν στους νέους δήμους.
Ο αριθμός των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών που θα δημιουργηθούν σε κάθε νομό της χώρας θα υπολείπεται από τον αριθμό των δήμων του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των δήμων, δηλαδή, θα είναι σχεδόν διπλάσιος στις περισσότερες περιπτώσεις από τον αριθμό των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών. Τόσο οι δήμοι όμως όσο και οι μονοεδρικές θα περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια των νομών της χώρας. Δήμοι και εκλογικές περιφέρειες θα ταυτίζονται μόνο στην Καβάλα, στην Ημαθία, στο Ρέθυμνο και στα νησιά Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Χίο και Σάμο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης κάθε νησί, εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια, να αποτελέσει ξεχωριστό δήμο.
Ο αριθμός των μονοεδρικών, κατά τ' άλλα, που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από μία έως και 5. Για τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, προβλέπονται, για παράδειγμα, δύο εκλογικές περιφέρειες.
Η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει και τις βασικές παραμέτρους του νέου εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών, στο νέο σύστημα θα διατηρηθεί η πριμοδότηση του πρώτου σε ψήφους κόμματος με 40 (αντί για 50 που προβλέπει ο «νόμος Παυλόπουλου») βουλευτές. Ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι στο 40,2%, ενώ θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.