Έκοψαν και το ρεύμα από
ΤΟΕΒ στον Τύρναβο λόγω χρέους
των παραγωγών ροδακίνων
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιού λόγω των εξευτελιστικών τιμών που δίνουν οι κονσερβοποιοί – μεταποιητές, δηλ. 20 λεπτά για το ροδάκινο και 23 λεπτά για το αχλάδι, από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν 2 – 3 λεπτά έξοδα προς συνεταιρισμούς – ΕΛΓΑ κλπ. Ταυτόχρονα υπάρχει απλήρωτη περσινή παραγωγή προς τους αγρότες εκ μέρους των εμποροβιομηχάνων, αν και οι φετινές εξαγωγές έχουν αυξηθεί σε όγκο και τιμή.
Το θέμα έφεραν στη βουλή, με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος και Άγγελος Τζέκης. Μάλιστα, νωρίτερα, στις 14 Ιουλίου 2010, οι βουλευτές του ΚΚΕ, υπέβαλλαν ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλώντας το να παρέμβει για να προστατέψει το εισόδημα των παραγωγών, από την εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων.
Στις 6 Αυγούστου 2010 (μετά από 23 μέρες) το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε αρνητικά "αν και είναι γνωστή η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. Με απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο, αρνείται κάθε παρέμβαση και παραπέμπει στις ομάδες παραγωγών, που και ο ρόλος και η «αποτελεσματικότητά» τους είναι γνωστή", καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Καμία ενίσχυση από το υπουργείο
Ουσιαστικά το Υπουργείο λέει ότι δεν έχει σκοπό να παρέμβει στην ελεύθερη αγορά και «στην πραγματικότητα εξασφαλίζει την πλήρη ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων», σύμφωνα με το ΚΚΕ. Μάλιστα, οι τρεις βουλευτές που κατέθεσαν νέα ερώτηση, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο "δε δείχνει καμιά πρόθεση να ενισχύσει από κρατικούς πόρους, τους παραγωγούς, όπως είχε συμβεί άλλες χρονιές στο παρελθόν".
Ένα από τα αποτελέσματα κατακόρυφης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος είναι οι παραγωγοί να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως π.χ. στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, με αποτέλεσμα ο ΤΟΕΒ να χρωστάει στην ΔΕΗ, η οποία, με τη σειρά της, κόβει το ρεύμα στους παραγωγούς με κίνδυνο καταστροφής των καλλιεργειών της περιοχής.
Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εάν και τι μέτρα θα πάρουν για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου και αχλαδιών, καθώς και εάν θα σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε βάρος των ΤΟΕΒ και των παραγωγών που χρωστούν στη ΔΕΗ.