Σήμα κινδύνου για την επιτάχυνση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων στη Ρωσία. «Η θλίψη για τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και στο φυσικό περιβάλλον, δε μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή αδιανόητη μέχρι τώρα για τα συγκεκριμένα μήκη και πλάτη, αφού πυρκαγιές τέτοιας έκτασης και έντασης μπορούν να συμβούν μόνο σε συνθήκες παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει, ότι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, την οικονομία και το περιβάλλον είναι τεράστιες, και ότι καμιά περιφέρεια και χώρα δεν είναι άτρωτη. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν άλλωστε αυτές τις μέρες οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη και το Πακιστάν, αλλά και οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, ενώ νωπή είναι και η εμπειρία της δικής μας χώρας από τους αλλεπάλληλους καύσωνες και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
«Η απλή λογική λέει ότι δεν υπάρχει έξοδος από την οικονομική κρίση, χωρίς παράλληλη αντιμετώπιση της κρίσης στην κοινωνία και το περιβάλλον, ιδιαίτερα της κλιματικής αλλαγής», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
«Αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία, αποτελεί σήμα κινδύνου για όλους μας», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων. «Παράλληλα με τη διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών και τη στήριξη των πληγέντων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οφείλει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Μεξικό, είναι απόλυτη ανάγκη να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν στην Κοπεγχάγη. Η χώρα μας έχει υποχρέωση να κάνει κι αυτή ουσιαστικά βήματα, που δε συμβιβάζονται με πολιτικές όπως ο ακρωτηριασμός του σιδηροδρόμου ή η προτεραιότητα της ιδιωτικοποίησης του λιγνίτη απέναντι στην απεξάρτηση από αυτόν».