Για το μηχανισμό των Αντικυθήρων και τη θεωρία του, ότι πρόκειται για έναν αστρονομικό υπολογιστή της ελληνιστικής περιόδου, μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Σειραδάκης, σε εκδήλωση του δήμου Επανομής, σήμερα, Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010, στις 20.00, στο ΕΠΑΛ Επανομής.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαία τεχνουργήματα που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Πρόκειται για έναν μηχανισμό με οδοντωτούς τροχούς που αποτελείται από 30 γρανάζια τοποθετημένα με πολύπλοκη διάταξη. Είναι επίσης γνωστό πως ο Μηχανισμός αναπαράγει αστρονομικά φαινόμενα με εξαιρετική ακρίβεια. Τα τρία κυρίως θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθενται στη Συλλογή Χαλκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου . Τα υπόλοιπα 79 θραύσματα φυλάσσονται στη Χαλκοθήκη του Μουσείου.
Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.
Ο Μηχανισμός είναι ένα μοναδικό παράθυρο στην ιστορία, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε συμπυκνωμένη την γνώση αστρονομίας των αρχαίων Ελλήνων, και μέσω εκείνων, την γνώση των αρχαίων Βαβυλωνίων. Με πολλούς τρόπους, ο Μηχανισμός αποτελεί μια εγκυκλοπαίδεια της αστρονομίας της εποχής.
Επιπλέον, μαρτυρά την εξαιρετική γνώση μαθηματικών και μηχανολογίας των αρχαίων Ελλήνων. Εκτιμάται πως ο Μηχανισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 150 και το 100 π.Χ. και είναι ανώτερος κάθε άλλου ωρολογιακού μηχανισμού παρόμοιας πολυπλοκότητας που κατασκευάστηκε για περισσότερο από μία χιλιετία μετά. Το επίπεδο μηχανολογικού σχεδιασμού του μηχανισμού είναι σε κάθε περίπτωση εκπληκτικό.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Αυγούστου, την ίδια ώρα, ο δήμος Επανομής θα φιλοξενήσει τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Σταύρο Μπαλοδήμο, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Η Συμβολή της Ελληνικής Επιστημονικής Σκέψης Διαμέσω των Αιώνων, από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».
Το επιστημονικό συμπόσιο πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των Michigan Tech (MTU), Texas A&M (TAMU), Mississippi State (MSU), University of Belgrade (UoB), Moidova Academy of Sciences (ASM), υπό την αιγίδα του δήμου Επανομής.