Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στις δημοτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης διέταξε, σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010, το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διέταξε σήμερα 10 διαχειριστικούς ελέγχους.
Εκτός των δημοτικών επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου θα μπουν ΤΕΙ, Νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις άλλων δήμων, κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, διατάχθηκαν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως Δ.Ο.Υ., Τελωνειακές και Κτηματικές υπηρεσίες. Πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α. στη Β. Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ..
Με την ίδια εντολή θα ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.