Στα 1.948.000 ευρώ φτάνει φέτος το ύψος των κονδυλίων που διατέθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ το 2009, είχαν δοθεί για τον ίδιο σκοπό 1.910.000 ευρώ. Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περιορισμένη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια τονίζει ότι μετά την εμφάνιση του προβλήματος με τον ιό του "Δυτικού Νείλου", η κυβέρνηση, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας και των τοπικών αρχών της Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτεί με άλλα 300.000 ευρώ τη συνέχιση του Προγράμματος και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις (ακμαιοκτονίες κτλ.) για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Επίσης, οι ψεκασμοί φέτος ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στην Κεντρική Μακεδονία, όπως κάθε χρόνο και με τις ίδιες παραμέτρους που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η ΠΚΜ έδωσε την αναλυτική κατανομή των κονδυλίων στη δημοσιότητα: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νομός Θεσσαλονίκης πήρε 1.030.000 ευρώ, ο Νομός Πιερίας 130.000 ευρώ, ο Νομός Ημαθίας 60.000 ευρώ, ο Νομός Πέλλας 80.000 ευρώ, ο Νομός Κιλκίς 18.000 ευρώ, ο Νομός Χαλκιδικής 150.000 ευρώ και ο Νομός Σερρών 480.000 ευρώ. "Ανάλογα θα γίνει και η κατανομή των επιπρόσθετων κονδυλίων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η περιφέρεια αποδίδει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος "στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (δια των Αναπτυξιακών τους Εταιριών) και στους ΟΤΑ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας –και συνεπώς η Πολιτεία- συμμετέχει στο Πρόγραμμα ενισχύοντάς το κάθε χρόνο με σημαντικές χρηματοδοτήσεις, που φτάνουν μέχρι και το 80%".
Υποστηρίζει, τέλος, ότι οι ψεκασμοί φέτος ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στην Κεντρική Μακεδονία, όπως κάθε χρόνο και με τις ίδιες παραμέτρους που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.