Ένα μικρό… σκανδαλάκι, το οποίο, σε καμία περίπτωση δεν αφορά παρανομία, καταγγέλλει ο Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης. Αφορά την ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των Δήμων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».
Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε: Υπάρχει ανάγκη να προμηθευτεί το δημόσιο λογισμικό που να εγκατασταθεί στα κομπιούτερ των συνενωμένων δήμων, ώστε να «διαβάζονται» διαφορετικού είδους αρχεία, καθώς, ως τώρα, ο κάθε δήμος έκανε τη δική του αρχειοθέτηση και να εξυπηρετείται ο πολίτης.
Ως εδώ καλά. Το μεμπτόν (αλλά όχι… παράνομο) είναι ότι η κυβέρνηση άνοιξε τη διαβούλευση για το θέμα στις 2 Αυγούστου και την έκλεισε στις… 4 Αυγούστου! Μέσα σε τρεις μέρες (δύο αν αφαιρέσουμε τις μη εργάσιμες ώρες) το θέμα έκλεισε…
«Μέσα στη θερινή ραστώνη, η κυβέρνηση ξεκίνησε υποτιθέμενη διαβούλευση για διαγωνισμούς πληροφορικής! Η πρόθεση είναι προφανής : Να τηρηθούν τα προσχήματα της διαβούλευσης, αλλά στην πραγματικότητα η κοινωνία και οι ενδιαφερόμενοι φορείς να μην αντιληφθούν τι ακριβώς ετοιμάζει η κυβέρνηση», υποστηρίζει ο κ. Βολουδάκης.
Για πόσα χρήματα μιλάμε; Για έργα πληροφορικής προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να γίνουν στους Δήμους που συγχωνεύονται. Ψίχουλα, δηλαδή…
«Ο όλος χειρισμός δημιουργεί ερωτηματικά, τόσο σε σχέση με τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των έργων που θα υλοποιηθούν», υποστηρίζει ο γραμματέας Νέων Τεχνολογιών της Ν.Δ. κι εξηγεί: «Μέσα στο διάστημα της υποτιθέμενης διαβούλευσης οι ενδιαφερόμενοι φορείς της αγοράς πληροφορικής δεν μπορούν στην πραγματικότητα να ελέγξουν τους όρους της προκήρυξης».
Επίσης, «δεν έχει προηγηθεί μελέτη του τι είδους υποδομή πληροφορικής διαθέτει κάθε Δήμος. Το αποτέλεσμα είναι οι προϋπολογισμοί των έργων ανά Δήμο να είναι απολύτως αυθαίρετοι και οι προδιαγραφές των έργων να είναι ενδεχομένως λανθασμένες ή ελλιπείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε καν οι ίδιοι οι Δήμοι δεν είχαν το χρόνο να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο της ΚτΠ Α.Ε. σχετικά με τις πληροφοριακές τους υποδομές», υποστηρίζει.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκηρύξει 238 πρόχειρους διαγωνισμούς για να υλοποιήσει το έργο. «Οι πρόχειροι διαγωνισμοί δεν διασφαλίζουν την απαιτούμενη διαφάνεια για έργα τέτοιας σημασίας. Ιδίως αν διαλαμβάνουν όρους που ενδεχομένως «φωτογραφίζουν» όσους είχαν αναπτύξει τα υφιστάμενα συστήματα», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Και προσθέτει πως, ενδεχομένως τίθεται σε κίνδυνο και η κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς «μπορεί οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεωρήσουν ότι γίνεται παράνομη κατάτμηση ενός ενιαίου έργου».