«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ιβέτα Ραντίκοβα, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σημείωνεται ότι η Ι. Ραντίκοβα στη σημερινή Die Welt επέκρινε τον κ. Ρεν για την αντίδρασή του στην απόφαση της χώρας της.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της, ο Αλ Αλταφάζ επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει λάβει υπόψη της την απόφαση του Σλοβακικού Κοινοβουλίου, ωστόσο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία ενώπιων της ευρωζώνης, σχετικά με την παροχή προσωρινής οικονομικής βοήθειας, υπό προϋποθέσεις, προς την Ελλάδα. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύει η σλοβακική κυβέρνηση προς τις χώρες της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση που έλαβαν οι χώρες του ευρώ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προς το γενικό συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης και της Ε.Ε.
«Η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας, ωστόσο, έχει το δικαίωμα να μην είναι σύμφωνη», κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.
Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε, σύμφωνα με την ημερήσια κοινοτική εφημερίδα Agence Europe, ότι «η απόφαση του Σλοβακικού Κοινοβουλίου δεν θα έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο για την καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Σλοβακίας, παράλληλα όμως εμφανίστηκε βέβαιη πως «στο μέλλον θα εργαστούμε μαζί πολύ στενά και με ειλικρίνεια σε μελλοντικά ζητήματα».