Οκτώ σπάνιες φωτογραφίες από την περίοδο των γυρισμάτων στην Κριτσά της ταινίας «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη παρέδωσε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Αγίου Νικολάου μια Λασιθιωτισσα που μένει από το 1971 στην Αμερική. Πρόκειται για την Σοφία Μετζάκη Laszlo που με τον σύζυγό της επισκέφθηκε το γραφείο του δημάρχου Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη παρουσία του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Μανόλη Θραψανιώτη για να τους παραδώσει αυτό το σπάνιο υλικό.
Θυμάται ότι ήθελε πάρα πολύ να παίξει στην ταινία αλλά η μητέρα της δεν συμφώνησε, πράγμα που την λυπεί πολύ ακόμα και σήμερα.
Οι φωτογραφίες που παρέδωσε η κ. Laszlo στο αρχείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αγίου Νικολάου είναι αυτόγραφα των ηθοποιών: Gert Frobe με αφιέρωση στην Σοφία, του Carl Mohner με την υπογραφή του, του Γάλλου Fernand Ledoux με την χειρόγραφη αφιέρωση «pour une jeune fille grecque» (στην μικρή Ελληνίδα), του Jean Gervais με την υπογραφή του, η Μελίνα Μερκούρη με τους πρωταγωνιστές και την υπογραφή της με ημερομηνία 23/10/1956, φωτογραφία των Roger Hanin, Pierre Vaneck και Maurice Ronet, φωτογραφία του Roger Hanin και της Ελένης -γυναίκας του Καζαντζάκη.