Μόνον με ένα θαύμα από τη Μεγαλόχαρη λύνεται ο γρίφος που ακούει στο όνομα «υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης». Οι μέρες περνούν, ο δρόμος για την κάλπη γίνεται όλο και πιο μικρός, όμως ξεκάθαρη επιλογή από την Ιπποκράτους δεν υπάρχει.
Αυτήν τη στιγμή, η πρώτη επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την δημαρχία της Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να παραμένει ο Γιάννης Μπουτάρης «μια επιλογή της τοπικής κοινωνίας», όπως λένε στην Ιπποκράτους. Την ίδια στιγμή, που ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κάνει τον δικό του αγώνα, κι επιμένει πως θα ΄ναι ο υποψήφιος του κινήματος για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης «εκτός κι αν το κόμμα στηρίξει άλλον».
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, με λίγα, ικανά και δοκιμασμένα –στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- στελέχη, καταρτίζει το πρόγραμμά του και προχωρά τις επαφές του σε τοπικό επίπεδο, για να διαμορφώσει μια κοινωνική πολιτική, που φαίνεται πως θα είναι η αιχμή του δόρατος για την προσπάθειά του. Ήδη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε πως κύρια η προσπάθειά του θα επικεντρωθεί σε αυτόν τον τομέα, με την ίδρυση κι άλλων παιδικών σταθμών στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία δομών κοινωνικής στήριξης.
Ο κ. Μπαρμπουνάκης δεσμεύτηκε ότι στον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν 40 νέοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ θα αναβαθμιστούν οι ήδη 23 υπάρχοντες. «Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ήταν 23 οι παιδικοί σταθμοί και σήμερα είναι 28, ενώ στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μόνο δύο», είπε και καταλόγισε απουσία κοινωνικής ευαισθησίας στον κ. Β. Παπαγεωργόπουλο.
Το θέμα του ανθρώπου που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης θα λυθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ο χρόνος πιέζει και ο πρωθυπουργός θέλει να έρθει στη Θεσσαλονίκη χωρίς τέτοιου είδους σκοτούρες. Ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει να έρθει στη Θεσσαλονίκη απαλλαγμένος από εκκρεμότητες όπως ο υποψήφιος δήμαρχος και ο ανασχηματισμός.
Ίσως γι αυτό, την Πέμπτη στην ταβέρνα «Κληματαριά» στην Αντίπαρο, ο πρωθυπουργός γευμάτισε κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες του ανασχηματισμού, αλλά και θέματα με δήμους – αγκάθια. “H «Κληματαριά» έβγαλε κυβέρνηση” σχολίασαν κάποιοι. Κι επέμεναν ότι ίσως να αντιληφθούμε το τι έγινε με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Όσο για το θέμα του υποψηφίου για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, η περίπτωση να υπάρξει κοινή πρόταση από το «Διαπαραταξιακό», όλο και απομακρύνεται. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο λόγω της αποχώρησης Μπουτάρη. Αλλά κι επειδή μια από τις χρόνιες παθογένειες της Αριστεράς, η πολυδιάσπαση, είναι παρούσα παραμονές των εκλογών. Το ότι έπεσαν κάποια ονόματα στο τραπέζι από την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, σε συνδυασμό με την πρόθεση του Συνασπισμού να στηρίξει μέχρι τέλους τον δικό του υποψήφιο, αποδεικνύει πως η λύση θα ΄ρθει, τελικά, από τις… τοπικές κοινωνίες.