Της απόφασης να μη συμμετάσχει η Σλοβακία στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπεραμύνθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντιτσόβα, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν βοήθησε την Μπατισλάβα να φέρει εις πέρας τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο 1998-2002.
«Δεν είχαμε δεκάρα. Τίποτε. Οι συμπολίτες μας επωμίσθηκαν το βάρος της προσπάθειας και δεν ήταν εύκολο. Αλλά ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο χάρη σε επώδυνες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να τους εξηγήσω ότι πρέπει τώρα να βοηθήσουμε εκείνους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;», διερωτάται η Ραντιτσόβα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
Το σλοβακικό κοινοβούλιο, ακολουθώντας την πρόταση της κυβέρνησης, απέρριψε οριστικά τη συμβολή της Μπρατισλάβας στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε μία κίνηση που χαρακτηρίσθηκε «έλλειψη αλληλεγγύης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, πάντως, «δεν θέτει σε κίνδυνο» το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.