Ατομικές και συλλογικές προσφυγές στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και να ακυρωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία αφαιρούν δικαιώματα και περικόπτουν επιδόματα και βασικούς μισθούς, προετοιμάζουν στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από διάφορους χώρους, όπως ΔΕΘ, ΗΕLΕΧPΟ, ΕΛΒΟ, Γιατροί ΕΣΥ κ.α.
Ηδη έχουν αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο την προετοιμασία των προσφυγών με τις οποίες θα υποστηρίξουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης:
1. Παραβιάζουν το Συντάγμα σχετικά με την διαδικασία ψήφισης του Μνημονίου , πρόκειται για διεθνή σύμβαση και άρα όφειλε να ψηφιστεί από αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών (180 βουλευτές) .
2. Παραβιάζουν διατάξεις του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών.
3. Είναι αντίθετες με την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Κοινοτικό Δίκαιο σύμφωνα με τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται και να καταργούνται περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα
4. Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας διότι η περικοπή περιουσιακών ενοχικών δικαιωμάτων των μισθωτών επιτρέπεται μόνο εάν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος τηρούμενης πάντα της αρχής της αναλογικότητας.
5. Παραβιάζουν την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, παρεμβαίνουν στις συμβατικές εργοδοτικές υποχρεώσεις παρακάμπτοντας συλλογικές συμβάσεις, , προσβάλλοντας εργασιακά κεκτημένα , κατά υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα χρηστά ήθη, η καλή πίστη, ο κοινωνικός και ο οικονομικός σκοπός του δικαιώματος.
6. Δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου, διότι δεν περιορίζουν χρονικά την διάρκεια των μέτρων που επιβάλλουν.