Το πρωτοσέλιδο θέμα της σημερινής "Καθημερινής", πραγματικά σοκάρει. Έπρεπε, όμως, να το περιμένουμε. Τι λέει η εφημερίδα; Ότι "δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς ο αριθμός όσων θέτουν τέρμα στη ζωή τους έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), την οποία λειτουργεί η ΜΚΟ Κλίμακα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά η αιτία, αποτελεί όμως εύφορο έδαφος για την εκδήλωση του φαινομένου".
Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε η απόφαση του μητροπολίτη Κοζάνης και Σερβίων να μην ταφεί χριστιανικά αυτόχειρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "περισσότερο ευάλωτη στην αυτοκτονία είναι η ηλικιακή ομάδα των 35-55, ενώ οι άνδρες φαίνεται ότι επιλέγουν πιο «αποτελεσματικούς» τρόπους". Επίσης "όσοι τηλεφωνούν στη γραμμή παρέμβασης της Κλίμακας είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση, σε απελπισία. Νιώθουν ότι είναι βάρος στους άλλους, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς".
Κι οι ειδικοί επισημαίνουν για τις αυτοκτονίες: «Εχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, εάν όχι τριπλασιαστεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κλινικός ψυχολόγος της Κλίμακας κ. Αρης Βιόλατζης, αναφέροντας ότι από περίπου μία την ημέρα που ήταν η συχνότητα των αυτοκτονιών το 2009, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις δύο. "Ακόμα χειρότερα: πρόκειται για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, υποπολλαπλάσιες δηλαδή του πραγματικού αριθμού, μιας και οι θάνατοι αυτοί λόγω του ισχυρού ακόμα στίγματος καταγράφονται συνήθως ως δυστυχήματα", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.