Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, αν μέχρι τον Νοέμβριο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα δεν βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας, άφησε ανοιχτό ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης των Σκοπίων και γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αμπντουλακίμ Αντέμι.
Ο Αντέμι δήλωσε πως «είναι σαφές σε όλους ότι στην παρούσα φάση, πολιτική κρίση μπορεί να προκληθεί μόνον αν το DUI αποφασίσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε πολιτική κρίση, η οποία θα βλάψει τους πολίτες και τη χώρα» -πρόσθεσε.
Ο Αντέμι θεωρεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και η χώρα δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Νοέμβριο.
«Αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε περαιτέρω. Ένα από τα ενδεχόμενα είναι και η αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ.Αντέμι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, εννέα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
Ο κ. Αντέμι σημείωσε ότι η ενσωμάτωση των Σκοπίων στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί προγραμματική δέσμευση του αλβανικού κόμματος και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους ασφαλείας να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ.
Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι οι συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, δημιούργησαν, τόσο στον αλβανικό παράγοντα στα Σκόπια, όσο και στην ηγεσία της χώρας και στο διεθνή παράγοντα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Όπως είπε, το κόμμα του υποστηρίζει από πάντοτε την ανάγκη εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος δεν θα απειλήσει τα κρατικά συμφέροντα της χώρας και τα εθνικά συμφέροντα των κατοίκων της. Όπως είπε, κατανοούν ότι είναι ένα λεπτό ζήτημα, όμως, η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν πρέπει να παρατείνεται, διότι κάτι τέτοιο προκαλεί εντάσεις και απογοήτευση, κυρίως στους Αλβανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται όμηροι ενός ζητήματος που εμποδίζει την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Φυσικά, σε όλη τη συνέντευξη, ο κ. Αντέμι, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI, το οποίο, με τη σειρά του, είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια και του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, αναφερόταν στη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα κι όχι με τη διεθνή ονομασία.