Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά από Παλαιστίνιο, όπως όλα δείχνουν, κοντά στην πόλη Χεβρόνα στη Δυτική Όχθη. Η επίθεση έρχεται λίγο πριν την επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έπειτα από 20 μήνες.
Στην επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες, όλοι 20 με 40 ετών, ανέφεραν οι διασώστες που έσπευσαν στην περιοχή. Τα ισραηλινά μέσα μετέδωσαν ότι μία γυναίκα ήταν έγκυος.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση έγινε ανάληψη της ευθύνης από ένοπλη ομάδα της Χαμάς.
Σε μία πρώτη αντίδραση ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ υποράμμισε ότι οι δράστες θα πληρώσουν το τίμημα και χαρακτήρισε την επίθεση μία προσπάθεια να υπονομευτεί η προσπάθεια για μία διπλωματική λ΄'υση στις συνομιλίες στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς εκφράστηκε θετικά για το περιστατικό και το χαρακτήρισε «φυσική απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής». Πρόσθεσε ακόμη ότι η επίθεση ήταν μία αποτυχία του συντονισμού στο θέμα της ασφάλειας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Την επίθεση καταδίκασαν και οι ΗΠΑ.
Την Πέμπτη θα βρεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψη των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών έπειτα από 20 μήνες διακοπής.
Οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν την Τετάρτη σε δείπνο που θα παραθέσει στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, παρουσία των Νετανιάχου και Αμπάς, την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων, οι οποίες όπως ευελπιστεί η υπουργός θα καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα χρόνο από την έναρξή τους